BUSINESS & FINANCE

Scope για Ελλάδα: Οι παράγοντες που «δείχνουν» την επενδυτική βαθμίδα – Ανάπτυξη 1,1% το 2023

Scope για Ελλάδα: Οι παράγοντες που «δείχνουν» την επενδυτική βαθμίδα – Ανάπτυξη 1,1% το 2023

Μία στις τρεις πιθανότητα να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα δίνει η Scope στην Ελλάδα στην έκθεση όπου αναλύει τις προοπτικές του 2023, αφότου αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας, στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Αυτή τη στιγμή, η Scope αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η ενισχυμένη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς –κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και πέραν των σημερινών κρίσεων- δικαιολογεί αξιολόγηση ΒΒΒ, εάν διατηρηθεί πέραν των εκλογών του 2023 και την πανδημία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Scope εξηγούν πως περιμένουν ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές καινοτομίες που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμες για να χρησιμοποιηθούν ξανά σε μελλοντικές κρίσεις, εάν χρειαστεί. Και αυτό στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους ευάλωτων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, εξηγούν. 

Εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε., ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές αγορές και θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε ένα πιθανό αρνητικό σενάριο. 

Σύμφωνα με τη Scope, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει στο 1,1% το 2023 (από το εκτιμώμενο 6% το 2022), αλλά να ανακάμψει στο 1,5% το 2024 και στο 1,4% το 2025-27. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 9,5% το 2022 και στο ακόμα υψηλό 5,8% το 2023.

Scope για Ελλάδα: Οι παράγοντες που «δείχνουν» την επενδυτική βαθμίδα – Ανάπτυξη 1,1% το 2023-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από την πτωτική πορεία του χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 χαρακτηρίζονται εφικτά. Οι εκτιμήσεις του οίκου θέλουν το ελληνικό χρέος να μειώνεται στο 169,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 160% το 2023 και στο 147% έως το 2027. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, πρόκειται για ουσιαστική μείωση από τα επίπεδα του 206,4% του 2020. 

Στους παράγοντες που επιβαρύνουν τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης για το 2023, η Scope επισημαίνει 1) τα υψηλά επίπεδα του χρέους, 2) το τραπεζικό σύστημα που παραμένει ευάλωτο παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, 3) τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας και 4) τις αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές και μια πιθανή πολιτική στροφή που θα μπορούσε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ρίσκο. 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 0,3% στην Ελλάδα το 2023, κίνδυνος double-dip στην Ευρωζώνη

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News