Δελτια Τυπου Σάββατο 20/04/2024, 07:07
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις

Επειδή οι καύσωνες θα έρθουν πριν καλά καλά το αντιληφθείς, πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξεις στην αγορά του νέου σου κλιματιστικού.

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις

Είσαι στην αναζήτηση του νέου σου κλιματιστικού αλλά δεν γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να προσέξεις; Μην αγχώνεσαι! Έχουμε ετοιμάσει για εσένα ένα μίνι οδηγό αγοράς air-condition που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το ιδανικό κλιματιστικό για το χώρο σου.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ένα κλιματιστικό δεν αποτελεί μόνο την καλύτερη δυνατή λύση για να σε δροσίσει το καλοκαίρι εν μέσω καύσωνα. Αντιθέτως, τα σύγχρονα μοντέλα είναι ιδανικά αλλά κυρίως άκρως οικονομικά για τη θέρμανσή σου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επομένως, μια επένδυση σ’ ένα σύγχρονο και ποιοτικό κλιματιστικό είναι αναγκαία για κάθε νοικοκυριό.

Πώς όμως ξεκινάς την αναζήτησή σου; Τι πρέπει να κάνεις πρώτα; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις στην πορεία; Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες τις οποίες καλό θα ήταν να γνωρίζεις; Έλα να τα δούμε όλα παρέα παρακάτω.

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις-1

Ξεκαθάρισε τι ψάχνεις

Όπως είναι λογικό, πριν από κάθε μεγάλη αγορά πρέπει να έχει προηγηθεί η σωστή έρευνα. Πώς όμως ξεκινάει η έρευνα; Μια καλή αρχή είναι να αντιληφθούμε οι ίδιοι το τι πραγματικά χρειαζόμαστε και το γιατί. 

Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να βιαστείς να αγοράσεις κάτι μόνο και μόνο επειδή ο πρώτος καύσωνας έρχεται σε λίγες ημέρες από τώρα ή οι εκπτώσεις ολοκληρώνονται σε λίγες ώρες. Μια τέτοια αγορά και μάλιστα αρκετά σημαντικού ποσού, δεν πρέπει να γίνεται υπό πίεση αλλά έπειτα από σωστή σκέψη και ορθό προγραμματισμό. 

Ξεκίνα λοιπόν από το δωμάτιο στο οποίο θα τοποθετήσεις το κλιματιστικό. Μπορεί το αρχικό σου πλάνο να ήταν να το βάλεις για παράδειγμα στο υπνοδωμάτιο αλλά μελετώντας καλύτερα το χώρο και μιλώντας με κάποιον που γνωρίζει ενδεχομένως, να κατέληξες να το τοποθετήσεις στο σαλόνι σου. Έτσι, μπορεί να μη χρειαστεί να αποκτήσεις και δεύτερο κλιματιστικό για το δωμάτιό σου καθώς εκείνο του σαλονιού πρόκειται να σε καλύψει πλήρως. Άρα, οφείλεις να εξετάσεις όλα τα σενάρια και να επιλέξεις το κατάλληλο για τις ανάγκες σου, το χώρο σου και φυσικά την… τσέπη σου!

Μη βιαστείς σου ξαναλέμε. Πάρε τον χρόνο σου. Κάνε την έρευνά σου. Μίλα με γνωστούς και φίλους που έχουν ήδη κλιματιστικό στο χώρο σου και ρούφα σαν σφουγγάρι τις εμπειρίες τους. Προσπάθησε να τις φέρεις στα δικά σου δεδομένα ώστε να τις εκμεταλλευτείς. Επίσης, μπορείς πάντα να μιλήσεις με κάποιον ψυκτικό ή αρχιτέκτονα για να εντοπίσετε μαζί το τέλειο σημείο.

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις-2

BTU: Το μέγεθος μετράει

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από τα BTU. Εάν προχωρήσεις στην αγορά ενός air-condition μικρότερης ισχύς από το προτεινόμενο για τα τετραγωνικά σου, δεν πρόκειται να βγάλει εις πέρας, ως όφειλε, τη δουλειά του. Εάν πάλι αποκτήσεις ένα κλιματιστικό αρκετών BTU για ένα πολύ μικρό χώρο τότε πάλι δεν θα μείνεις ικανοποιημένος.

Συνεπώς, οφείλεις να δώσεις τη δέουσα προσοχή στην επιλογή των BTU. Έλα όμως να σε βοηθήσουμε περισσότερο.

Με απλά λόγια, τα BTU είναι η ισχύς του air-condition. Για την ακρίβεια, αποτελούν τη  μονάδα μέτρησης για το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί ένα κλιματιστικό να δροσίσει ή να ζεστάνει το χώρο σου.

Για έναν χώρο τώρα έως 18 τ.μ. οι ειδικοί συνιστούν ένα κλιματιστικό από 9.000 – 11.000 BTU/h ενώ για ένα δωμάτιο 18 τ.μ – 25 τ.μ η ιδανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα 12.000 – 17.000 BTU/h. Όπως κατάλαβες, όσο μεγαλύτερο το δωμάτιο τόσο μεγαλύτερα και τα BTU. Για έναν χώρο τώρα άνω των 40 τ.μ θα πρέπει να πας στα 24.000BTU/h.

Ενεργειακή απόδοση

Με το Α και το Ω στα σύγχρονα κλιματιστικά να είναι μεταξύ άλλων η ενεργειακή τους κλάση, οφείλεις να την προσέξεις αρκετά καλά. Άλλωστε, όταν μιλάμε για υψηλή ενεργειακή κλάση και απόδοση μεταφράζεται αυτόματα σε λιγότερη κατανάλωση. Και τι σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση; Χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος! 

Θα πρέπει να στρέψεις λοιπόν την προσοχή σου στις μονάδες εκείνες που διαθέτουν υψηλή ενεργειακή απόδοση καθώς οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν στα ύψη. Έχε στο νου σου πως μια ενεργειακά αποδοτική μονάδα μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα αλλά και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. 

Πώς θα βρεις την ενεργειακή κλάση; Με βάση τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί, υπάρχει πάντα υποχρεωτικά ένα αυτοκόλλητο που φέρει την ειδική σήμανση της ενεργειακής κλάσης. Η κλίμακα τόσο για την ψύξη όσο και για την θέρμανση κυμαίνεται από D έως Α+++ με την τελευταία να είναι πιο αποδοτική και οικονομική. Προτίμησε λοιπόν να πας όσο πιο κοντά στο Α+++ σου επιτρέπει η τσέπη σου. Κράτα επίσης στο πίσω μέρος του μυαλού σου και δυο ακόμη δείκτες. Τον SEER (εποχιακή ενεργειακή απόδοση κατά την ψύξη) και το δείκτη SCOP (εποχιακή ενεργειακή απόδοση κατά τη θέρμανση). 

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις-3

Εκμεταλλεύσου τις νέες τεχνολογίες

Το ήξερες ότι με τη χρήση ενός κλιματιστικού που χρησιμοποιεί τεχνολογία AI κερδίζεις έως και 70% στην ενέργεια του νοικοκυριού σου; Μήπως είχες ακούσει ότι τα σύγχρονα air-condition επιστρέφουν το κόστος της αγοράς τους εξοικονομώντας έως και 340€ ετησίως από το λογαριασμό ρεύματος; Ε λοιπόν όλα είναι αλήθεια. Μην το πολυσκέφτεσαι λοιπόν. Αξίζει τα μέγιστα να επενδύσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Μια από τις βασικότερες τεχνολογίες, εδώ και χρόνια εδραιωμένη, είναι η τεχνολογία inverter. Σήμερα, η πλειονότητα των κλιματιστικών λειτουργεί με αυτή ως δεδομένο. Τι κάνει; Προσαρμόζει πρακτικά την ταχύτητα του συμπιεστή με βάση την απαίτηση ψύξης ή θέρμανσης. Με απλά λόγια, έχεις μια στοχευμένη λειτουργία, όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη με στόχο τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας και σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας άρα και κατανάλωσης.

Smart κλίμα

Η εποχή της χειροκίνητης ρύθμισης των… πάντων έχει περάσει! Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από έξυπνα χαρακτηριστικά για βελτιωμένη άνεση και έλεγχο. Μπορείς να το χειριστείς εύκολα μέσω του smartphone σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια Wi-Fi σύνδεση και πιθανώς το app του αντίστοιχου brand air-condition και μοντέλου που απόκτησες. Ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών μάλιστα, διαθέτουν συμβατότητα φωνητικού ελέγχου! Τους μιλάς και σε… ακούνε!

Οδηγός αγοράς air condition: Όλες οι τεχνολογίες που πρέπει να ξέρεις-4

Υγρασία τέλος – Καθαρός αέρα όλη την ώρα

Τρία σε… ένα τακτοποιημένα! Ένα κλιματιστικό είναι σε θέση να διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα καθαρισμού αέρα αλλά και αφύγρανσης. Έτσι, δεν χρειάζεται να αγοράσεις έξτρα έναν αφυγραντήρα ή κάποιον καθαριστή αέρα. Το κλιματιστικό σου θα φροντίσει και τα δυο με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σκέψου μόνο ότι τα φίλτρα που διαθέτουν αυτά τα μοντέλα παγιδεύουν τη σκόνη, τη γύρη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια, βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Επίσης, ορισμένες μονάδες ενσωματώνουν ακόμη και τεχνολογία φωτός UV-C για να σκοτώνει βακτήρια και ιούς, διασφαλίζοντας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για όλους. Από την άλλη, όσον αφορά την υγρασία οι συσκευές αυτές δρουν ακριβώς όπως ένας αφυγραντήρας. Μειώνουν τα επίπεδά της ώστε να δημιουργήσουν μια καθαρή και άνετη ατμόσφαιρα. 

Συντήρηση και εγγύηση

Τέλος, όπως ισχύει σε κάθε μεγάλη ή μικρή οικιακή συσκευή του σπιτιού σου, η σωστή συντήρηση είναι το κλειδί για την παράταση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού και την εύρυθμη λειτουργία του. Κοίταξε να αλλάζεις τακτικά τα φίλτρα, να ελέγχεις με τη βοήθεια τεχνικού τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού και γενικά να προσέχεις τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μονάδα. 

Μην ξεχάσεις ακόμη να προβείς στη σύναψη εγγύησης ή επέκτασης αυτής για αρκετά χρόνια με τον προμηθευτή ή το κατάστημα από το οποίο αγόρασες το air-condition. Καλύτερα να έχεις πάντα το κεφάλι σου ήσυχο σε περίπτωση κάποιας βλάβης παρά να τρέχεις και να μην… φτάνεις τελευταία στιγμή για να μαζέψεις τα… ασυμμάζευτα!

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS