Δελτια Τυπου Κυριακή 31/03/2024, 08:00
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τύπωσε παντού και πάντα: Η άνοδος της φορητής εκτύπωσης

Ξέρεις από… φορητή εκτύπωση; Ώρα να μάθεις!

Τύπωσε παντού και πάντα: Η άνοδος της φορητής εκτύπωσης

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Αυτό υποστηρίζει μια από γνωστότερες φράσεις στον κόσμο και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί της. Το να ζωντανεύεις στιγμές που έζησες μέσω της εκτύπωσης και να τις ξαναζείς κάθε φορά που βλέπεις τις φωτογραφίες είναι κάτι μοναδικό. Από τη γέννηση ενός παιδιού και το γαμήλιο ταξίδι έως μια κοντινή εκδρομή ή μια απλή καθημερινή στιγμή στο σπίτι, ό,τι και να απαθανατίσεις με τη φωτογραφική σου μηχανή ή το smartphone σου, αξίζει και να τυπωθεί. 

Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι η φωτογραφία είναι η αποτύπωση μια στιγμής που διαφορετικά θα είχε χαθεί από τη μνήμη μας με την πάροδο των ετών. Χάρη στη φωτογραφία όμως, εξασφαλίζουμε ένα εισιτήριο επιστροφής στη δεδομένη στιγμή και στα συναισθήματα που νιώσαμε όταν πατούσαμε το κλικ. 

Που κολλάει όμως η φορητή εκτύπωση; Η τεχνολογία, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και σε αυτόν της εκτύπωσης, εξελίσσεται. Με την άνοδο και τη βελτίωσή της έχουν προκύψει πολλές καινοτομίες. Μια εξ’ αυτών λοιπόν είναι η καθιέρωση της φορητής εκτύπωσης. Από το να εκτυπώνεις μια φωτογραφία ή κάποιο έγγραφο μέσω του smartphone σου μέχρι και το να εκτυπώνεις όπου και εάν βρίσκεσαι με τη βοήθεια των φορητών εκτυπωτών, είναι επιλογές που έχουν καταστεί πλέον εύκολες για την καθημερινότητά μας. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τύπωσε παντού και πάντα: Η άνοδος της φορητής εκτύπωσης-1

Τι είναι η φορητή εκτύπωση

Ως φορητή εκτύπωση ορίζουμε τη δυνατότητα ασύρματης αποστολής εργασιών εκτύπωσης από φορητές συσκευές όπως smartphone, tablet και φορητούς υπολογιστές σε συμβατούς και φορητούς εκτυπωτές. Ξέχνα τα άβολα καλώδια του παρελθόντος και την υπομονή που έπρεπε να έχεις για να συνδέεις κάθε φορά τον εκτυπωτή με το desktop σου ή το laptop σου.

Πλέον, δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι πίσω από μια μονάδα υπολογιστή για να βρεις το κατάλληλο καλώδιο. Ούτε είσαι υποχρεωμένος να σηκώνεσαι από τον καναπέ ή το κρεβάτι για δώσεις την εντολή στο εκτυπωτικό σου μηχάνημα. Αυτά πλέον γίνονται από τις έξυπνες συσκευές σου. Πώς όμως λειτουργεί;

Η φορητή εκτύπωση λειτουργεί με μια ποικιλία μεθόδων, καθεμία από τις οποίες παρέχει τα δικά της πλεονεκτήματα αλλά και τις δικές της απαιτήσεις συμβατότητας.

Τύπωσε παντού και πάντα: Η άνοδος της φορητής εκτύπωσης-2

Εκτύπωση με δίκτυο Wi-Fi: Η πιο διαδεδομένη πλέον επιλογή. Η πλειονότητα σχεδόν των σύγχρονων εκτυπωτών έρχονται εξοπλισμένοι με συνδεσιμότητα Wi-Fi. Τι κάνουν; Ό,τι ακριβώς προδίδει και το όνομά τους. Συνδέονται σε ασύρματα δίκτυα. Κατ΄επέκταση λοιπόν, συνδέονται και έμμεσα αλλά και άμεσα με smartphones, tablets ή laptops. Εκτυπώνεις λοιπόν πανεύκολα από την άνεση του… καναπέ σου.

Εκτύπωση Bluetooth: Οι εκτυπωτές με δυνατότητα Bluetooth επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία με φορητές συσκευές μέσω συνδέσεων Bluetooth. Με απλά λόγια, όπως συνδέεις το φορητό σου ηχείο με το smartphone για να ακούς στο μπάνιο τα αγαπημένα σου τραγούδια, έτσι συνδέεις και τον εκτυπωτή σου. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται και την αποστολή αρχείων μέσω bluetooth από κινητό σε κινητό που διαρκούσε μια… ολόκληρη ζωή! Καλό εδώ θα ήταν, να καταφεύγεις στη μέθοδο του bluetooth μόνο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi δίκτυο. 

Cloud Printing: Αν έχεις τα αρχεία σου σε κάποιο cloud, τότε πανεύκολα μπορείς και να τα εκτυπώσεις. Συνδέεσαι σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή σου και απλά βρίσκεις το print και το πατάς. Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, μπορείς να ανεβάζεις έγγραφα ή φωτογραφίες σε πλατφόρμες αποθήκευσης cloud, όπως το Google Drive, το Dropbox ή το iCloud κ.α. Έπειτα, συνδέεσαι και τα εκτυπώνεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας συμβατούς ή φορητούς εκτυπωτές που είναι συνδεδεμένοι στην ίδια υπηρεσία cloud. 

Τύπωσε παντού και πάντα: Η άνοδος της φορητής εκτύπωσης-3

Φορητοί εκτυπωτές

Τα τελευταία χρόνια θα βρεις στην αγορά έναν ικανοποιητικό αριθμό επιλογών σε φορητούς εκτυπωτές. Τα λεγόμενα και mini printers είναι φορητές συσκευές εκτύπωσης, μικρές στο μέγεθος και με ελάχιστο βάρος που θα εκτυπώσουν ό,τι θέλεις σε όποιο μέρος και εάν βρίσκεσαι. Είναι εύχρηστοι και ιδανικοί για τους λάτρεις των ταξιδιών, τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους ή και εκείνους που θέλουν να επεξεργαστούν μια φωτογραφία γρήγορα από το κινητό τους πριν την τυπώσουν. Από την προσθήκη φίλτρων και κειμένου έως και άλλων στοιχείων, οι επιλογές που σου δίνει ένας φορητός εκτυπωτής είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν κάθε σου ανάγκη. 

Πλεονεκτήματα της φορητής εκτύπωσης 

Το να υιοθετήσεις και εσύ τη φορητή εκτύπωση δεν είναι κάτι δύσκολο. Ίσα – ίσα θα σου αποφέρει πολλά οφέλη. Είτε είσαι ιδιώτης είτε ενδιαφέρεσαι για να αλλάξεις τον τρόπο της καθημερινότητας στην επιχείρησή σου, χρειάζεται μονάχα μια απόφαση. Πάμε να δούμε όμως τι θα κερδίσεις.

Αύξηση της παραγωγικότητας: Η φορητή εκτύπωση εξαλείφει την ανάγκη μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή ή φυσικής σύνδεσης σε εκτυπωτή, απλοποιώντας τη διαδικασία εκτύπωσης και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Περισσότερη ευκολία: Με την εκτύπωση σε φορητές συσκευές, οι μέρες που έψαχνες να βρεις εκτυπωτή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου για να εκτυπώσεις την εργασία σου για τη σχολή ή άνοιγες desktop για να τυπώσεις κάτι θα ανήκουν στο παρελθόν. 

Ευελιξία: Εκτυπώνεις σχεδόν από οπουδήποτε και εάν βρίσκεσαι αρκεί να έχεις πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi ή σύνδεση Bluetooth.

Εξοικονόμηση κόστους: Και όμως. Στη φορητή εκτύπωση γλιτώνεις περιττές έξτρα συνδέσεις και υποδομές για μια πολύπλοκη εκτύπωση. Όλα είναι πιο απλά και μπορείς να μειώσεις τους πόρους τόσο ώστε να εξοικονομήσεις και χρήματα. 

Ακόμα το σκέφτεσαι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS