Δελτια Τυπου Πέμπτη 18/04/2024, 12:14 ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Be Next: Η επόμενη ημέρα των ΑΠΕ στο επίκεντρο του παγκόσμιου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Όμιλος Greenvolt στην Πορτογαλία

Be Next: Η επόμενη ημέρα των ΑΠΕ στο επίκεντρο του παγκόσμιου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Όμιλος Greenvolt στην Πορτογαλία

Σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών προκλήσεων, που επηρεάζουν άμεσα τον ενεργειακό τομέα, ο Όμιλος Greenvolt συγκέντρωσε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες στο Be Next | Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αποκεντρωμένης Ενεργειακής Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Champalimaud Foundation Auditorium στη Λισαβόνα, για να προσδιοριστεί ο ρόλος της κατανεμημένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Σε μια ειδική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί της ενεργειακής αγοράς από διάφορους τομείς, τονίστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά και οι περιορισμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν προς τον εκδημοκρατισμό αυτού του νέου τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης και κοινής χρήσης της ενέργειας.

Η ενεργοποίηση της Ευρώπης -ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας από ανανεώσιμες πηγές, οδήγησε στη σημαντική ανάπτυξη σε έργα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί το πεδίο για την περαιτέρω ενίσχυση της κατανεμημένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για ιδιοκατανάλωση όσο και μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. 

Ο João Manso Neto, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Greenvolt, τοποθετήθηκε για τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών, υπερασπιζόμενος δύο θεμελιώδεις πτυχές: “είναι καθαρές ενέργειες, είναι φθηνές ενέργειες. Αλλά γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Τα έργα Utility Scale έχουν το πρόβλημα ότι είναι παρεμβατικά ενώ παρουσιάζουν δυσκολίες πρόσβασης στα δίκτυα, γεγονός που δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την κατανεμημένη γενιά, η οποία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής κατανάλωσης μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η ευκαιρία για κατανεμημένη γενιά εντούτοις αντιμετωπίζει κάποια εμπόδια. Σε ρυθμιστικό επίπεδο, υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ σε αυτές που τις έχουν ενσωματώσει, παρουσιάζονται συχνά γραφειοκρατικά προβλήματα’’. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Greenvolt επεσήμανε επίσης τη «δυσκολία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, τόσο των CEOs ιδιωτικών εταιρειών όσο και των δημοσίων αξιωματούχων, να λάβουν την προφανή απόφαση να προχωρήσουν προς αυτή τη νέα μορφή παραγωγής ενέργειας’’, υποστηρίζοντας ‘’την προώθηση του μοντέλου των PPA, το οποίο θα ξεπερνούσε το εμπόδιο της χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης αλλά και αυτό της κατανομής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων’’.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα, στο Champalimaud Foundation Auditorium, μια βέλτιστη πρακτική ενεργειακής κοινότητας που αναπτύχθηκε από το Greenvolt Group. Το Ίδρυμα Champalimaud, αξιοποιώντας το μοντέλο διαμοιρασμού ενέργειας που παράγεται από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο “Os Belenenses” στο στάδιο Restelo, θα είναι το πρώτο ίδρυμα υγείας παγκοσμίως που θα καταναλώνει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός πέντε ετών. 

Η Greenvolt βρίσκεται σήμερα στην καρδιά της εξέλιξης του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, ως μια από τις πλέον δυναμικές εταιρείες, που παρέχει 100% πράσινη ενέργεια μέσω πολλαπλών τεχνολογιών. Η Greenvolt παράγει ενέργεια από υπολειμματική βιομάζα, προωθεί μεγάλης κλίμακας αιολικά και ενεργειακά έργα, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην κατανεμημένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας ενώ στον τομέα της κατανεμημένης παραγωγής, όπου καταγράφονται τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, έχει παρουσία στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τώρα κάνει νέα βήματα προς άλλες γεωγραφικές περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην Ελλάδα η Greenvolt συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, μέσω της Greenvolt Next Greece, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον ελληνικό Όμιλο της Globalsat, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις καταναλώνουν, παράγουν και μοιράζονται την ενέργεια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της αγοράς.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της στην Ελλάδα, η Greenvolt Next ολοκλήρωσε επιτυχώς την εγκατάσταση 3,2 MW ηλιακής ισχύος για επιχειρηματικούς πελάτες, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να  παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα και συνεισφέροντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. 

Σήμερα, η Greenvolt Next έχει προγραμματισμένα έργα για 20 MW ηλιακής ισχύος στην Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών από τις αρχές και αντικειμενικών δυσκολιών που σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η ηλιακή παραγωγή από τα 12 μεγαλύτερα έργα της Greenvolt Next στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα, μια σημαντική μείωση κατά 2.894 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως, γεγονός που αποδεικνύει τον σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ρόλο της Greenvolt Next στην προώθηση της αειφορίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News