Κόσμος Κυριακή 9/10/2022, 23:35
ΚΟΣΜΟΣ

CNN για γέφυρα Κριμαίας: Φόβοι για βίαιη απάντηση Πούτιν – Κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο

Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι πιθανό ο Πούτιν να βλέπει την έκρηξη στη γέφυρα όχι μόνο ως μία επίθεση ενάντια στη Ρωσία, αλλά και ενάντια στον ίδιο

CNN για γέφυρα Κριμαίας: Φόβοι για βίαιη απάντηση Πούτιν – Κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο

Το Κρεμλίνο επιθυμεί να δείξει ότι η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς δεν ήταν τόσο σοβαρή και πως αυτός ο ζωτικής σημασίας συνδετικός κρίκος της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα στην κανονικότητα, σημειώνεται σε ανάλυση του CNN.

Οι υλικές ζημιές μπορούν να αποκατασταθούν, καθώς η Ρωσία έστειλε άμεσα μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο – αλλά το πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας και, κυρίως, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι εύκολο να επιδιορθωθεί.

Σύμφωνα με το CNN, αυτή ήταν η δική του γέφυρα, το δικό του σχέδιο, που χτίστηκε με δαπάνες περίπου 4 δισ. δολαρίων από το ρωσικό ταμείο.

Όπως φαίνεται, ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι η μοίρα του να θέσει ξανά την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Είναι επίσης πιθανό να βλέπει την έκρηξη στη γέφυρα όχι μόνο ως μία επίθεση ενάντια στη Ρωσία, αλλά και ενάντια στον ίδιο. Και γι’ αυτό, μπορεί να προβεί σε μια βίαιη απάντηση.

Κίνδυνος για «ασύμμετρη απάντηση»

Ήδη, μία ημέρα μετά την επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες αμάχων στην Ουκρανία. Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Πούτιν καλούν σε περισσότερες επιθέσεις που να στοχεύουν ουκρανικές υποδομές. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ο Πούτιν – ο οποίος μοιάζει όλο και πιο πιεσμένος – ίσως καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν μάλιστα ότι ίσως απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας στόχους που δεν θα περίμενε κανείς να δεχθούν επίθεση.

Ένα πράγμα είναι σαφές: καθώς οι εχθροπραξίες πλησιάζουν όλο και περισσότερο τη Ρωσία, ο Πούτιν βλέπει την «ιστορική αποστολή» του να κινδυνεύει. Και αυτό σημαίνει ότι το συναίσθημα μπορεί να υπερισχύσει της λογικής.

Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή τόσο για την Ουκρανία όσο και για τον πλανήτη, τονίζεται στην ανάλυση.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News