Κόσμος Σάββατο 8/10/2022, 18:18
ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα του Κερτς: Τα σενάρια για την έκρηξη και οι φόβοι για το μέλλον του πολέμου

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα των Στενών του Κέρτς (ή γέφυρα της Κριμαίας)

Γέφυρα του Κερτς: Τα σενάρια για την έκρηξη και οι φόβοι για το μέλλον του πολέμου

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα των Στενών του Κέρτς (ή γέφυρα της Κριμαίας). Κάποια από αυτά κάνουν λόγο για μια ειδική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για ενέργειες ανταρτών της Κριμαίας ή ακόμα και για επίθεση αυτοκτονίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνούνται να κάνουν λεπτομερείς δηλώσεις για το συμβάν, διατηρώντας την ίδια μυστικότητα που ακολούθησε την επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας τον Αύγουστο.

Όμως, οι επιθέσεις στη βάση Saky και στη γέφυρα Κερτς αποτελούν μέρος της ίδιας ευρύτερης προσπάθειας για υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την Κριμαία ως ορμητήριο για τον πόλεμό της στη νότια Ουκρανία.

Ο δρόμος και οι σιδηροδρομικές γέφυρες στο σημείο είναι ζωτικής σημασίας συνδετικοί κρίκοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ρωσίας. Χωρίς αυτούς, η Μόσχα θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό ώστε να απωθήσει την ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της Χερσώνας.

Σήμερα το πρωί, στη Ζαπορίζια επικρατούσε ακόμη αναστάτωση μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας την Πέμπτη, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άμαχοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποπτεύονται ότι επρόκειτο για αντίποινα της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα αντιδρά στις πρόσφατες ήττες της στο πεδίο.

Φοβούνται μάλιστα ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις τις επόμενες ημέρες.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News