Κόσμος Παρασκευή 7/10/2022, 22:13
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροσκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ πέταξε στη Βαλτική λίγες ώρες μετά την έκρηξη του Nord Stream

Τα δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι το αεροσκάφος πέταξε κοντά στο σημείο του Nord Stream 2 ώρες μετά την πρώτη ζημιά, για πτήση ρουτίνας κάνει λόγο το ναυτικό ΗΠΑ.

Αεροσκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ πέταξε στη Βαλτική λίγες ώρες μετά την έκρηξη του Nord Stream

Αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε κοντά στην τοποθεσία του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, 2 ώρες μετά την εμφάνιση της πρώτης ζημιάς, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έσπασαν στις 26 Σεπτεμβρίου, αποστραγγίζοντας το αέριο στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει έρευνες.

Τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα θαλάσσιο περιπολικό και αναγνωριστικό αεροπλάνο P-8A Poseidon βρισκόταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στις 0003 GMT, όταν Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως υποθαλάσσια έκρηξη νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα.

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε πετάξει από την Ισλανδία, εκτέλεσε ένα μοτίβο τακτικών κυκλικών πτήσεων πάνω από την Πολωνία πριν απομακρυνθεί προς την περιοχή του αγωγού της Βαλτικής, σύμφωνα με στοιχεία.

Η ταυτότητα του αεροπλάνου δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί αμέσως λόγω του τύπου του περιστρεφόμενου κωδικού αναγνώρισης που χρησιμοποιείται μερικές φορές από τέτοια αεροπλάνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ήταν αμερικανικό αεροσκάφος όταν το Reuters παρουσίασε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.

«Το αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φαίνεται στα δεδομένα παρακολούθησης πραγματοποίησε μια θαλάσσια αναγνωριστική πτήση ρουτίνας στη Βαλτική Θάλασσα, που δεν σχετίζεται με τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν κάποια από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές που ερευνούν τις διαρροές του αγωγού, ο εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη-Αφρική, λοχαγός Tamara Lawrence είπε: «Δεν έχουμε καμία πρόσθετη πληροφορία να παράσχουμε αυτή τη στιγμή».

Δεν είναι σαφές εάν ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές έρευνες στο θέμα των αγωγών, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει για αποστολή δυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκετά λεπτά μετά τη 01:00 GMT το αεροπλάνο πέταξε νότια του Bornholm με κατεύθυνση τη βορειοδυτική Πολωνία, όπου έκανε κύκλους για περίπου μία ώρα πριν πετάξει περίπου στις 02:44 GMT στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η διαρροή αερίου.

Πλησίασε περίπου 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) στην αναφερόμενη τοποθεσία διαρροής, έκανε κύκλο μια φορά και πέταξε προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ένα συχνό στόχο παρακολούθησης, λένε οι αναλυτές.

Τα υπουργεία Άμυνας της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχολιασμό.

Λείπουν δεδομένα πτήσης μεταξύ 03:39 GMT και 06:20 GMT, αλλά κατά την επιστροφή του, περίπου στις 07:00 GMT, το αεροπλάνο πέταξε περίπου 4 χιλιόμετρα βόρεια από την αναφερόμενη τοποθεσία διαρροής.

Το Reuters χρησιμοποίησε έναν μερικό χάρτη πτήσης από τον ιστότοπο παρακολούθησης Radarbox που εδρεύει στις ΗΠΑ, συμπληρωμένο με δεδομένα που παρέχονται στο Reuters από το Flightradar24 με έδρα τη Σουηδία για την ανακατασκευή της διαδρομής του P-8.

Τα δεδομένα του Flightradar24 έδειξαν ότι το αεροπλάνο απογειώνεται και προσγειώνεται στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Keflavik μαζί με αναφερόμενες εγκαταστάσεις του υπόστεγου P-8.

Τα δεδομένα προέκυψαν καθώς η Βαλτική παραμένει μέτωπο για εντάσεις τύπου Ψυχρού Πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ο λόγος πίσω από συγκεκριμένες στρατιωτικές διαδρομές πτήσης.

«Η Βαλτική είναι μια πολύ ενεργή σφαίρα αντιπαράθεσης με πολλές έρευνες και ένα ατελείωτο παιχνίδι σκάκι», δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής Φράνσις Τούσα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκρηξη του αγωγού ήταν «πιθανότατα» έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, επικαλούμενος πληροφορίες από δυτικούς συμμάχους.

Δυτικές κυβερνήσεις και αξιωματούχοι έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να κουνήσουν το δάχτυλο απευθείας στη Μόσχα, ενώ η Ρωσία έχει απορρίψει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ευθύνης ως «ηλίθιους», κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News