Κόσμος Παρασκευή 7/10/2022, 12:20
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Στον Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία – Ουκρανία

Νόμπελ Ειρήνης: Στον Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία – Ουκρανία

Στον Λευκορώσο πολιτικό ηγέτη και πρώην κρατούμενο Άλες Μπιαλιάτσκι και τις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις «Memorial» από τη Ρωσία και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Center for Civil Liberties) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Όπως αναφέρθηκε, ο Μπαλιάτσκι και οι δύο αυτές οργανώσεις αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους, προωθώντας εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα στην κριτική στην εξουσία και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί αντιπροσωπεύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

 Η φετινή βράβευση έχει εμφανή συμβολισμό, καθώς μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, οι τρεις αυτοί νικητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News