Κόσμος Τρίτη 4/10/2022, 22:22
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ο Μπάιντεν θα προτείνει τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ για το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ

Reuters: Ο Μπάιντεν θα προτείνει τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ για το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προτείνει τον γενικό χειρουργό Vivek Murthy ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

Ο Vivek Murthy υπηρέτησε ως ο κορυφαίος γιατρός των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Θα συνεχίσει σε αυτόν τον ρόλο, ενώ θα αναλάβει τη θέση του ΠΟΥ, εάν αυτό εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι ο Δρ. Murthy θα βασιστεί στη δέσμευσή του σε μια εποχή δύσκολης για τη διπλωματία, εκπροσωπώντας το έθνος μας στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο αξιωματούχος.

«Η επανένταξη στον ΠΟΥ απαιτεί έναν έμπειρο γιατρό και εμπειρογνώμονα δημόσιας υγείας», ο οποίος μπορεί να επεκτείνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παγκόσμια υγεία, είπε ο αξιωματούχος. «Ο Δρ Murthy είναι ο τέλειος άνθρωπος για αυτό».

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανασυνδεθούν με τον ΠΟΥ, καθώς ο προκάτοχός του, πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είπε το 2020 ότι η χώρα θα αποχωρήσει από τον οργανισμό, λόγω του χειρισμού της για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ έχει 34 μέλη που υπηρετούν τριετή θητεία. Σκοπός του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, είναι να προετοιμάσει μια ατζέντα και να εφαρμόσει πολιτικές από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία αποτελείται από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιωμένο από τη Γερουσία εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο από το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News