Κόσμος Παρασκευή 30/09/2022, 16:38
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν σε Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση – Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια

Κομισιόν σε Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση – Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια

Απάντηση στο διάγγελμα Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία εξέδωσε η Κομισιόν, με την οποία καταδικάζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Απορρίπτουμε σταθερά και καταδικάζουμε απολύτως της παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας στη Ρωσία. Υποτιμώντας δολίως τη διεθνή κανονιστική τάξη και παραβιάζοντας καταφανώς τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, τις βασικές αρχές όπως αποτυπώνονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια».

Η Κομισιόν συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα παράνομα ‘δημοψηφίσματα’ τα οποία μόχλευσε η Ρωσία ως πρόσχημα για την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε και τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και κενές και δεν μπορούν να παραγάγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Xερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι Ουκρανία. Ζητάμε από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν αυτή την παράνομη προσάρτηση».

Στήριξη στην Ουκρανία

Επίσης, συνεχίζει η Κομισιόν: «Ενώπιον του ρωσικού πολέμου επιθετικότητας, καθώς και της πρόσφατης κλιμάκωσης από τη Μόσχα, η ΕΕ συμπαραστέκεται αποφασιστικά στην Ουκρανία και τους ανθρώπους της. Είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά την στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της στην υπεράσπιση εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας, ώστε να ανακτήσει πλήρη έλεγχο της περιοχής της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει τις κατακτημένες περιοχές εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές του Κρεμλίνου, η στρατιωτική κινητοποίηση, η στρατηγική ψευδούς παρουσίασης των ουκρανικών περιοχών ως Ρωσίας και οι ισχυρισμοί ότι ο πόλεμος τώρα θα λαμβάνει χώρα σε ρωσική περιοχή, δεν θα διαβρώσει την αποφασιστικότητά μας.

Τέλος, η Κομισιόν σημειώνει ότι «θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα εναντίον των παράνομων δράσεων της Ρωσίας. Θα κλιμακώσουν την πίεση στη Ρωσία, ώστε να λήξει τον πόλεμο της επιθετικότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι η Ε.Ε. συμπαραστέκεται σταθερά στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και χρηματοπιστωτική στήριξη για όσο χρειαστεί».

Δήλωση της φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από την πλευρά της ότι η παράνομη προσάρτηση που ανακοίνωσε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα. «Όλες οι περιοχές που βρίσκονται παράνομα υπό τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα είναι πάντοτε μέρος αυτού του κυρίαρχου κράτους», δήλωσε η ίδια μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία – Καλεί το Κίεβο σε συνομιλίες

Κομισιόν για Πούτιν: Παίζει ένα πολύ επικίνδυνο πυρηνικό στοίχημα

Ρωσία: Φυλακή για τους λιποτάκτες – Υπηκοότητα για τους αλλοδαπούς που θα υπηρετήσουν στον στρατό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News