Κόσμος Κυριακή 11/09/2022, 14:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν – Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν – Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση

Με τη συμπλήρωση 200 ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, από την αρχή του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασκούν πίεση στο βόρειο τμήμα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προέλαση στο νοτιοανατολικό τμήμα.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε «2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους» κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός «έκανε τη σωστή επιλογή» με το να τραπεί σε φυγή απέναντι στην αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία στο βορειοανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαλάκλια, γνωστοποίησε το Σάββατο η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, λίγες ώρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διοίκησης των υπό ρωσική κατοχή ζωνών της περιοχής του Χαρκόβου, ο οποίος έχει διορισθεί από τις αρχές κατοχής, συνέστησε σήμερα σε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το ρωσικό έδαφος, προς την περιοχή του Μπελγκορόντ, «για να σωθούν ζωές», μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι απέσυρε δυνάμεις από τη Μπαλάκλια και το Ιζιούμ, μετά από απόφαση να «ανασυνταχθεί» και να μεταφερθούν προς την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντόνετσκ στα νότια «προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηςWashington Post, η καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων από την ταχεία αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου δεν σηματοδοτεί, από μόνη της, μια αποφασιστική στροφή στον πόλεμο προς όφελος της Ουκρανίας.

Σημειώνει ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εκτεταμένη ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μαριούπολη, Μελιτόπολη και Χερσώνα, και τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν την πολυπόθητη “χερσαία γέφυρα” του Πούτιν προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014».

Από το απόγευμα του Σαββάτου, η Ρωσία προχώρησε σε σφυροκόπημα προς τα ανακτημένα εδάφη με σφοδρό καταιγισμό πυραύλων υψηλής ισχύος.

Πληροφορίες από την Ουκρανία ανέφεραν ότι το πρωί της Κυριακής ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός προειδοποίησης για χτυπήματα σε όλη τη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News