Κόσμος Σάββατο 10/09/2022, 14:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Η πόλη αυτή είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων εδώ και πολλούς μήνες.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται τα μέλη τους «στο Κουπιάνσκ που ήταν και θα είναι πάντα ουκρανικό». Ένας τοπικός αξιωματούχος από την πλευρά του δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με Ουκρανούς στρατιώτες στην πόλη αυτή των 27.000 κατοίκων, με τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία».

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) επιβεβαίωσε ότι μονάδες της μπήκαν στην πόλη.

Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το κατεχόμενο Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στην εν μέρει κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, η πλήρης κατάληψη της οποίας είναι βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.

Ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος είπε χθες Παρασκευή ότι απομακρύνονταν οι άμαχοι από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε πλάνα με φορτηγά και τεθωρακισμένα να οδεύουν προς την περιοχή του Χαρκόβου.

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, είχε προβλέψει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάμβαναν το Κουπιάνσκ μέσα σε 72 ώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιζιούμ θα απειληθούν με περικύκλωση και επομένως «θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους στο Ντονέτσκ», σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News