Κόσμος Τετάρτη 31/08/2022, 21:40
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικά: Σε επίτευξη συμφωνίας ελπίζει η Ευρώπη – Πιο ισχυρές εγγυήσεις ζητά το Ιράν

Πυρηνικά: Σε επίτευξη συμφωνίας ελπίζει η Ευρώπη – Πιο ισχυρές εγγυήσεις ζητά το Ιράν

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να αναβιώσει «εντός των προσεχών ημερών», μετά τις «λογικές» απαντήσεις που έλαβε στην πρόταση του κειμένου του από το Ιράν και τις ΗΠΑ.

«Ελπίζω ότι τις ερχόμενες ημέρες δεν θα χάσουμε αυτή τη δυναμική και ότι θα μπορέσουμε να συνάψουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο τέλος της άτυπης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης, ότι έχουμε μια συμφωνία που λαμβάνει υπόψη, νομίζω, τις ανησυχίες του καθενός», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε ότι το Ιράν θέλει «πιο ισχυρές» εγγυήσεις να συμπεριληφθούν στην προτεινόμενη συμφωνία που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σκεφτόμαστε πώς θα καταλήξουμε σε ένα ισχυρό κείμενο και πώς θα λάβουμε πιο ισχυρές εγγυήσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις συνομιλίες της Βιέννης για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, το Ιράν είχε ήδη ζητήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας να ολοκληρώσει την έρευνά του σε σχέση με ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις μη δηλωμένες από το Ιράν.

«Οι συνάδελφοί μου εξετάζουν προσεκτικά το κείμενο της αμερικανικής πλευράς», επανέλαβε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αναφερόμενος στην απάντηση της Ουάσινγκτον επί του «τελικού κειμένου» που κατέθεσε η ΕΕ στις 8 Αυγούστου για την αναβίωση της συμφωνίας, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ το 2018.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε στο κείμενο την ιδέα ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επικεντρώνεται στην τεχνική του αποστολή και απομακρύνεται από τον πολιτικό του ρόλο»,” πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

«Στον τομέα των εγγυήσεων, η επίλυση των εκκρεμών θεμάτων που συνδέονται με τον ΙΑΕΑ μας ανησυχεί επίσης σοβαρά», πρόσθεσε σήμερα ο Ιρανός αξιωματούχος. «Εάν μπορούμε να ενισχύσουμε το υπάρχον κείμενο, δεν θα απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας».

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισαν πριν από 16 μήνες, ανεστάλησαν και μετά επαναλήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου, έχουν στόχο τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, λέει ο Μπάιντεν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Ισραήλ αντιτίθεται στην επιστροφή στη συμφωνία του 2015, η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη.

«Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» σε μια κλήση στην οποία ο Μπάιντεν και ο Λάπιντ συζήτησαν επίσης «τις απειλές που θέτει το Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τη σημασία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, πρόσθεσε η δήλωση.

Στη δική του ανάγνωση της κλήσης, το γραφείο του Λάπιντ είπε ότι «μίλησαν εκτενώς για τις διαπραγματεύσεις για μια πυρηνική συμφωνία και την κοινή τους δέσμευση να σταματήσουν την πρόοδο του Ιράν προς ένα πυρηνικό όπλο».

Ο Μπάιντεν και ο Λάπιντ υπέγραψαν τον Ιούλιο μια κοινή δέσμευση να αρνηθούν τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, μια επίδειξη ενότητας μεταξύ των συμμάχων που διχάζονται εδώ και καιρό για τη διπλωματία με την Τεχεράνη. Ωστόσο, ο Lapid είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η συμφωνία του 2015 αναβιώσει, το Ισραήλ δεν θα δεσμευτεί από αυτήν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News