Κόσμος Τετάρτη 24/08/2022, 21:10
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ιράν η απάντηση των ΗΠΑ για το κείμενο της ΕΕ για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Στο Ιράν η απάντηση των ΗΠΑ για το κείμενο της ΕΕ για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Το Ιράν έλαβε την απάντηση της Ουάσιγκτον στην τελική πρόταση της ΕΕ για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς να δίνει καμία συγκεκριμένη ένδειξη για το πόσο κοντά είναι στο να γεφυρώσουν το χάσμα.

Μετά από 16 μήνες άβολων, έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, με τους αξιωματούχους της ΕΕ να βρίσκονται σε ρόλο διαμεσολαβητή, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε στις 8 Αυγούστου ότι είχε καταρτιστεί ένα τελικό κείμενο και περίμενε μια απάντηση εντός «πολύ, πολύ λίγων εβδομάδες».

«Σήμερα το απόγευμα το Ιράν έλαβε την απάντηση των ΗΠΑ μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσεκτική εξέταση της απάντησης ξεκίνησε στην Τεχεράνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.

«Το Ιράν θα μοιραστεί την άποψή του με την ΕΕ, ως συντονιστή των συνομιλιών, μετά την ολοκλήρωση από την Τεχεράνη της εξέτασης της απάντησης».

Το Ιράν την περασμένη εβδομάδα απάντησε στο κείμενο της ΕΕ με «πρόσθετες απόψεις και εκτιμήσεις», ενώ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν ευελιξία για την επίλυση τριών ζητημάτων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον απάντησε στα σχόλια της Τεχεράνης για το κείμενο της ΕΕ.

«Η ανασκόπηση αυτών των σχολίων έχει πλέον ολοκληρωθεί. Απαντήσαμε σήμερα στην ΕΕ» είπε ο Πράις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2018, λέγοντας ότι ήταν πολύ ήπια για το Ιράν και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, ωθώντας την Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας ένα χρόνο αργότερα.

Η αναβίωση του συμφώνου φάνηκε να πλησιάζει τον Μάρτιο πριν αποτύχουν 11 μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον στη Βιέννη, λόγω διαφορών, όπως το αίτημα του Ιράν να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις ότι κανένας μελλοντικός πρόεδρος δεν θα έβγαινε από τη συμφωνία όπως έκανε ο Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να παράσχει μια τέτοια διαβεβαίωση, επειδή η συμφωνία είναι μια πολιτική συνεννόηση και όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναζωπύρωση της συμφωνίας, όπως το να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής του να κλείσουν οι διεθνείς επιθεωρητές ορισμένες έρευνες του προγράμματος, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα συμφωνίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των πυρηνικών του Ιράν Μοχάμαντ Εσλάμι φάνηκε να διαφωνεί με αυτό την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι έρευνες θα πρέπει να κλείσουν «πριν από την ημέρα εφαρμογής» εάν αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πυρηνική συμφωνία: Για εσκεμμένες καθυστερήσεις μιλά το Ιράν – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν και Σολτς συζήτησαν για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News