Κόσμος Τετάρτη 17/08/2022, 22:50
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία πραγματοποιεί ασκήσεις έκτακτης ανάγκης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία πραγματοποιεί ασκήσεις έκτακτης ανάγκης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές αρχές πραγματοποίησαν ασκήσεις αντιμετώπισης καταστροφών την Τετάρτη μετά από επανειλημμένους βομβαρδισμούς στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για επιθέσεις στην περιοχή του εργοστασίου τις τελευταίες ημέρες και εμπλοκή σε αυτό που αποκαλούν «πυρηνική τρομοκρατία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επιθυμεί τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το εργοστάσιο για να αποφευχθεί μια πιθανή καταστροφή, θα συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη για συνομιλίες.

Ως μέρος των ασκήσεων έκτακτης ανάγκης, Ουκρανοί φόρεσαν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν έναν άνδρα που προσποιήθηκε ότι ήταν θύμα. Αφού η ομάδα πραγματοποίησε μια ακτινογραφία, έβαλαν τον ασθενή σε ένα φορείο, τον κάλυψαν με προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια τον έβαλαν σε ασθενοφόρο.

Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν και οι ίδιοι για ακτινοβολία προτού αφαιρεθούν και πετάξουν τον εξοπλισμό τους. Οι ασκήσεις θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι αρχές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουσένκο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια του εργοστασίου στο Ενερχοντάρ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτήν την ομάδα», είπε ο Χαλουστσένκο στους δημοσιογράφους.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δήλωσαν ότι θέλουν επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να επισκεφθούν το εργοστάσιο. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής.

«Πρέπει να δώσουν κάποια τεχνική εκτίμηση για το τι συμβαίνει γιατί απλώς δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα», είπε ο Χαλουστσένκο.

Το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν τον Μάρτιο κατά τα πρώτα στάδια της εισβολής τους στην Ουκρανία.

moneyreview με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News