Κόσμος Δευτέρα 15/08/2022, 17:06
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία λέει ότι θα διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό

Η Ρωσία λέει ότι θα διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό

Η Ρωσία λέει ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να επιτρέψει σε ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια του εργοστασίου λόγω βομβαρδισμών.

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τη Ρωσία τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Το εργοστάσιο έχει δεχθεί πυρά τις τελευταίες ημέρες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό, ο οποίος και οι δύο λένε ότι κινδυνεύει με πυρηνικό ατύχημα.

«Σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό και την ηγεσία του, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου οι ειδικοί της IAEA να βρίσκονται στον σταθμό και να δώσουν μια αληθινή αξιολόγηση των καταστροφικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωση που δημοσιεύτηκε. την Δευτέρα.

Ενώ η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία πυροβολεί απερίσκεπτα στο εργοστάσιο, το Κίεβο λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα το έπληξαν οι ίδιοι για να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τυχόν επακόλουθες διακοπές ρεύματος. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το εργοστάσιο για κάλυψη, ενώ βομβαρδίζουν κοντινές πόλεις και πόλεις που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσουν όλες οι μάχες κοντά στο εργοστάσιο. 

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην IAEA φέρεται να είπε ότι μια επίσκεψη στο εργοστάσιο από τον οργανισμό θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι υπάρχουν εμπόδια.

«Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε την απόλυτη ασφάλεια της διεθνούς αποστολής», δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με το RIA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News