Κόσμος Τρίτη 9/08/2022, 20:06
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Συνεχίζεται η φωτιά στην αποθήκη καυσίμων – Κατεστραμμένο το 40% των κύριων εγκαταστάσεων

Κούβα: Συνεχίζεται η φωτιά στην αποθήκη καυσίμων – Κατεστραμμένο το 40% των κύριων εγκαταστάσεων

Οι Κουβανοί ξύπνησαν από μαζικά μπλακ άουτ την Τρίτη το πρωί, με το 40% της κύριας εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων της χώρας να έχει καταστραφεί από, όπως είπαν αξιωματούχοι, τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας.

Το Matanzas είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Κούβας για εισαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων. Το κουβανικό βαρύ αργό, καθώς και το μαζούτ και το ντίζελ που αποθηκεύονται στο Matanzas, χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Η κομμουνιστική αυτή χώρα, υπό τις βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ, είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Οι συχνές διακοπές ρεύματος και οι ελλείψεις σε βενζίνη και άλλα εμπορεύματα είχαν ήδη δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση με διάσπαρτες τοπικές διαμαρτυρίες μετά την ιστορική αναταραχή του περασμένου καλοκαιριού τον Ιούλιο.

Μία δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων χτυπήθηκε από κεραυνό το βράδυ της Παρασκευής. Η φωτιά επεκτάθηκε αμέσως και παρά τις προσπάθειες των τοπικών πυροσβεστών, που υποστηρίζονται από περισσότερους από 100 πυροσβέστες από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα επεκτάθηκε σε τέσσερις δεξαμενές και συνεχίζει να καίει.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πόσα καύσιμα έχουν χαθεί από τη φωτιά που κατέστρεψε και τις τέσσερις δεξαμενές. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν είχε μολυνθεί ο κοντινός κόλπος Matanzas. Ωστόσο, προειδοποίησαν τους κατοίκους μέχρι την Αβάνα να φορούν μάσκες προσώπου και να αποφεύγουν την όξινη βροχή λόγω του τεράστιου καπνού που προκάλεσε η φωτιά.

Ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε και 14 αγνοήθηκαν το Σάββατο όταν ανατινάχθηκε το δεύτερο τανκ, δήλωσαν οι αρχές την Τρίτη.

Ο Mario Sabines, κυβερνήτης της επαρχίας Matanzas, περίπου 60 μίλια (130 χλμ.) από την Αβάνα, παρουσίασε τις φλόγες που εξαπλώθηκαν σαν «ολυμπιακή δάδα» από τη μια δεξαμενή στην άλλη, μετατρέποντας την καθεμία σε «καζάνι».

Το πρωί της Τρίτης περισσότερα ελικόπτερα συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, μαζί με ένα πυροσβεστικό σκάφος που έστειλε το Μεξικό.

Ο Ντάνιελ Τσάβες, αναπληρωτής αρχηγός των δυνάμεων που προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης «βλέπουμε μια αλλαγή στο χρώμα καπνού… Φαίνεται να είναι μια διαφορετική μέρα και εκμεταλλευόμαστε το πρωί που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός γιατί είναι ένας παράγοντας που έχει αντίκτυπο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News