Κόσμος Κυριακή 7/08/2022, 20:56
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Βοήθεια από Μεξικό και Βενεζουέλα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς στις αποθήκες καυσίμων

Κούβα: Βοήθεια από Μεξικό και Βενεζουέλα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς στις αποθήκες καυσίμων

Η Κούβα προσπάθησε την Κυριακή να θέσει υπό έλεγχο μια πυρκαγιά στην κύρια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου της που σκότωσε έναν πυροσβέστη, ζητώντας βοήθεια από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα για να καταπολεμήσουν τις μαινόμενες φλόγες.

Ένας κεραυνός την Παρασκευή χτύπησε μία από τις οκτώ δεξαμενές αποθήκευσης στο λιμάνι υπερδεξαμενόπλοιων Matazanas 60 μίλια ανατολικά της Αβάνας προκαλώντας πυρκαγιά. Μια δεύτερη δεξαμενή έπιασε φωτιά το Σάββατο, αιφνιδιάζοντας τους πυροσβέστες και άλλους που βρίσκονταν στο σημείο.

Η δεύτερη έκρηξη τραυμάτισε περισσότερους από 100 ανθρώπους και 24 παραμένουν νοσηλευόμενοι, πέντε εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους που είναι πολύ δύσκολο να τον ελέγξουμε στην Κούβα, όπου δεν υπάρχουν όλα τα μέσα που απαιτούνται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Την Κυριακή, 82 Μεξικανοί και 35 Βενεζουελάνοι με εμπειρία στην καταπολέμηση των πυρκαγιών από καύσιμα συμμετείχαν στην προσπάθεια, φέρνοντας τέσσερα αεροπλάνα με χημικά πυροσβεστικά.

«Η βοήθεια είναι σημαντική, θα έλεγα ότι είναι ζωτικής σημασίας και θα είναι αποφασιστική», είπε ο Ντίαζ-Κανέλ. Η Κούβα χρησιμοποιούσε νερό και ελικόπτερα για να πολεμήσει τις φλόγες.

Ο Jorge Pinon, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Πρόγραμμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο Όστιν, είπε ότι κάθε δεξαμενή στις εγκαταστάσεις μπορεί να αποθηκεύσει 300.000 βαρέλια και να παρέχει καύσιμα σε ηλεκτρικές μονάδες.

Η Κούβα υφίσταται καθημερινά μπλακ άουτ και ελλείψεις καυσίμων. Η απώλεια καυσίμων και χωρητικότητας αποθήκευσης είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση, η οποία έχει πυροδοτήσει μικρές τοπικές διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News