Κόσμος Πέμπτη 24/12/2020, 07:49
ΚΟΣΜΟΣ

Tα διαφορετικά Χριστούγεννα της Ευρώπης

Tα διαφορετικά Χριστούγεννα της Ευρώπης

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά για την Ευρώπη, με τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας να κρατούν σε καραντίνα τις περισσότερες χώρες. Οικογενειακές φούσκες, κλειστά καταστήματα, απαγόρευση μετακινήσεων επισκιάζουν το εορταστικό κλίμα, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών από τη νόσο Covid-19 δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση.

Από τις 5 το πρωί όλη η Ιταλία έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη» μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα αλλά, αυτή την φορά, θα κρατήσουν σηκωμένα τα ρολά και τα κομμωτήρια καθώς και τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια. Πρόκειται για μια μικρή «παραχώρηση», λόγω των γιορτών.

Παράλληλα, δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη Άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Χριστούγεννα με καραντίνα και στη Γερμανία, με τη χώρα σε καθολικό lockdown από τις 16 Δεκεμβρίου και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ-μάρκετ. Κλειστά και τα εστιατόρια, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι. Κατά την ίδια περίοδο, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση, και την αναλαμβάνουμε», είχε υπογραμμίσει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Διαφορετικά και υπό αυστηρούς περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα και στη Βρετανία, μετά και τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να κάνει στροφή 180 μοιρών, θέτοντας τη χώρα σε καραντίνα. Με βάση τα νέα μέτρα, οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Κλείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους. Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Έτσι, οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας και της Νοτιοανατολικής Αγγλίας τίθενται σε νέο επίπεδο συναγερμού, στο Επίπεδο 4.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΒΒC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News