Κόσμος Τρίτη 28/06/2022, 21:24
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν – Σάντσεθ: Στο επίκεντρο η συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και την άμυνας

Συνάντηση Μπάιντεν – Σάντσεθ: Στο επίκεντρο η συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και την άμυνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε σήμερα να ενισχύσει τη συνεργασία της χώρας του με την Ισπανία σε θέματα που αφορούν την άμυνα και τη μετανάστευση, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία στη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο, όπου προσπάθησαν να εισέλθουν εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες.

Ο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προσέφερε τη συνεργασία του ώστε οι δύο χώρες «να κάνουν περισσότερα για την Αφρική και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει το ΑΠΕ.

Τουλάχιστον 23 μετανάστες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να περάσουν στη Μελίγια, την περασμένη Παρασκευή.

Η δέσμευση του Μπάιντεν να βοηθήσει την Ισπανία να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική έρχεται σε μια περίοδο που η Μαδρίτη σκοπεύει να επωφεληθεί από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και να στρέψει τα βλέμματα των συμμάχων στη νότια πτέρυγα του Συμφώνου ώστε να αντιμετωπιστούν οι «υβριδικές απειλές», όπως τις αποκαλεί. Σε αυτές τις απειλές περιλαμβάνει και την παράτυπη μετανάστευση, η οποία εντείνεται μετά την αύξηση στις τιμές των τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπάιντεν και Σάντσεθ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη νόμιμη μετανάστευση, ιδίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά αναφέρθηκαν επίσης στην «πρόκληση» της παράτυπης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική. «Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν (…) διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών» ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Στον αμυντικό τομέα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης μια συμφωνία για την αύξηση των αμερικανικών καταδρομικών που σταθμεύουν στη ναυτική βάση Ρότα, στη νότια Ισπανία, καθώς επίσης και τρόπους για να συνεχιστεί η παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News