Κόσμος Κυριακή 19/06/2022, 21:03
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Μακρόν

Δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο των 289 εδρών που θα του εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν με το κλείσιμο των καλπών το βράδυ της Κυριακής δείχνουν ότι η παράταξή του θα είναι μεν πρώτη αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία μετά και τον β’ γύρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί (Ensemble) εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 224 έδρες.

Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 149 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται να σημιεώσει ιστορικό αριθμό εδρών, που θα ανέλθουν γύρω στις 89, την ώρα που το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα εκλέξει 78 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, η φιλοκυβερνητική παράταξη λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες, η παράταξη Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.

Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή 76 βουλευτών, όπως φαίνεται, από την γκολική παράταξη ενδεχομένως επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων, με την Αριστερή Συμμαχία να μένει στην αντιπολίτευση και να μην επιτυγχάνει το όνειρό της να δει τον κ. Μελανσόν πρωθυπουργό.

Πάντως ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Παρατηρητές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του Γάλλου προέδρου περικόπτεται σημαντικά, ενώ μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η κα Λεπέν με την άνοδο του κόμματός της στην τρίτη θέση, πάνω από την παραδοσιακή κεντροδεξιά.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο κ. Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News