Κόσμος Δευτέρα 6/06/2022, 18:17
ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Τζόνσον: Θα επιβιώσει από τη σημερινή ψηφοφορία;

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Τζόνσον: Θα επιβιώσει από τη σημερινή ψηφοφορία;

Ένα ακόμη πλήγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε βάρος του οποίου κατατέθηκε σήμερα το πρωί πρόταση δυσπιστίας. Στη σημερινή ψηφοφορία, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος, διακυβεύεται το μέλλον της θητείας του, τρία χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ενδέχεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή, αφού η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού υποχωρεί εδώ και μήνες όχι μόνο στο εκλογικό σώμα της Βρετανίας, αλλά και στους πολιτικούς κύκλους. Αυτό οφείλεται ιδίως στο λεγόμενο «Partygate», το σκάνδαλο με τα πάρτυ στην Ντάουνιγκ Στριτ, τα οποία διοργανώθηκαν κατά την περίοδο των σκληρών lockdown, όταν επιβάλλονταν σκληρά πρόστιμα στους πολίτες που παραβίαζαν τους υγειονομικούς κανόνες. Στον απόηχο του Partygate, ο Τζόνσον κατέστη φέτος ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που παραβίασε το νόμο.

Ωστόσο, τα ποσοστά αποδοχής του Τζόνσον είχαν αρχίσει να υποχωρούν ακόμη νωρίτερα, λόγω της κρίσης στο κόστος ζωής. Ενδεικτικά, από το 66% όπου ανερχόταν το ποσοστό αποδοχής πριν την επέλαση της πανδημίας, ο Τζόνσον πλέον συγκεντρώνει μόλις 26%.

Αυτό φάνηκε εν μέρει και κατά τους εορτασμούς για το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο», τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο, όπου το κοινό υποδέχθηκε τον Τζόνσον και τη σύζυγό του Κάρι με γιουχαρίσματα.

Τι μέλλει γενέσθαι για τον Βρετανό πρωθυπουργό; Σήμερα κρίνεται η τύχη του σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, όπου ο Τζόνσον με απλή πλειοψηφία 180 ατόμων μπορεί να χάσει τη θέση του. Ακόμη όμως και εάν καταφέρει να «επιβιώσει» από την ψηφοφορία, η φήμη του ως πρωθυπουργού θα έχει δεχθεί ένα ακόμη χτύπημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero

Διαβάστε επίσης:

Ο απολογισμός του partygate: 126 πρόστιμα, 0 παραιτήσεις

Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για το πάρτυ των γενεθλίων του και πλήρωσε το πρόστιμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News