Κόσμος Τρίτη 24/05/2022, 17:52
ΚΟΣΜΟΣ

Τα αποκαλυπτήρια για τον διάδοχο του Concorde

Τα αποκαλυπτήρια για τον διάδοχο του Concorde

Εν εξελίξει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες βρίσκεται ο αγώνας για την διαδοχή του Concorde, του υπερηχητικού αεροσκάφους που «συνταξιοδοτήθηκε» το 2003 λόγω του δυσανάλογα υψηλού λειτουργικού κόστους και της μείωσης των πωλήσεων των εισιτηρίων μετά το δυστύχημα του 2000. Μόλις χθες, η καναδική εταιρεία αεροναυπηγικής Bombardier παρουσίασε ένα τζετ, το οποίο φτάνει κοντά στις προδιαγραφές του εμβληματικού Concorde.

Ο λόγος για το Global 8000, το οποίο διαφημίζεται ως «το ταχύτερο business τζετ παγκοσμίως με την μεγαλύτερη εμβέλεια». Το τζετ έχει μέγιστη χωρητικότητα 19 ατόμων, εμβέλεια 8.000 ναυτικών μιλίων και μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.160 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Bombardier, το αεροσκάφος αναμένεται να διοχευθεί στην αγορά το 2025.

Σε δοκιμαστική πτήση ενός Global 7500 πέρυσι, το αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου, επιτυγχάνοντας ταχύτητα περίπου 1.253 χλμ/ώρα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος απέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία του και κατέστη το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο που πέταξε με καύσιμο βιώσιμης αεροπορίας (SAF).

Οι δοκιμαστικές πτήσεις για το Global 8000 έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με την Bombardier, το τζετ θα μπορεί να πετά στα 2.900 πόδια.

Τα αποκαλυπτήρια για τον διάδοχο του Concorde-1

φωτ. Bombardier

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει βέβαια και άλλες προσπάθειες για την διαδοχή του Concorde. Ενδεικτικά, πέρυσι οι United Airlines ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να προσφέρουν διαδρομές με υπερηχητικά αεροσκάφη ακόμη και το 2029, αφότου έκλεισαν συμφωνία για την αγορά 15 υπερηχητικών τζετ.

Παράλληλα, η Boom Supersonic, εταιρεία στο Κολοράντο των ΗΠΑ, πραγματοποιεί δοκιμές για το πρότυπο αεροσκάφος του τζετ Overture, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χωρά μεταξύ 65 και 88 ατόμων. Στόχος είναι να πραγματοποιεί τουλάχιστον 500 μεγάλες πτήσεις, με μέγιστη ταχύτητα 2.716 χλμ/ώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Τέλος το χαβιάρι στα 55.000 πόδια: Όταν προσγειώθηκε το «όμορφο πουλί»

Τίτλοι τέλους για το «θηρίο» των αιθέρων: Αποχαιρετισμός στο πιο εμβληματικό αεροσκάφος

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς αεροπλάνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News