Κόσμος Κυριακή 22/05/2022, 11:39
ΚΑΙΡΟΣ

Ισπανία: Στα ύψη ο υδράργυρος – Ο θερμότερος Μάιος σε διάρκεια 20 ετών

Ισπανία: Στα ύψη ο υδράργυρος – Ο θερμότερος Μάιος σε διάρκεια 20 ετών

Μεγάλες περιοχές της Ισπανίας βρίσκονται από την Παρασκευή σε κατάσταση συναγερμού, καθώς κύμα έντονης ζέστης άρχισε να σαρώνει τη χώρα, αφήνοντας τους κατοίκους να κατακλύζονται από τις σπάνιες υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες με το Μάιο να κατατάσσεται μεταξύ των θερμότερων των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα που μεταφέρει σκόνη από τη Βόρεια Αφρική έχει ωθήσει τις θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 C σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένει «ασυνήθιστες και ακραίες» θερμοκρασίες οι οποίες θα κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και έθεσε σε συναγερμό τέσσερις περιοχές.

Οι περιοχές της Castilla-La Mancha, της Extremadura και της Μαδρίτης ήταν υπό κίτρινο συναγερμό, που σημαίνει ότι κινδύνευαν, ενώ η νότια περιοχή της Ανδαλουσίας ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, που σημαίνει σημαντικός κίνδυνος λόγω της έντονης ζέστης. Καμία περιοχή δεν ήταν σε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο που αντιστοιχεί σε ακραίο κίνδυνο.

«Αυτές θα είναι πιθανώς από τις θερμότερες θερμοκρασίες που έχουμε δει το Μάιο στη διάρκεια του 21ου αιώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζουν οι μετεωρολόγοι στην Ισπανία ως κύμα καύσωνα, αυτό που κάνει αυτό το επεισόδιο μοναδικό είναι η εμμονή του, με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να αναμένεται να κυμανθούν πάνω από τους 20 C σε πολλά μέρη.

Ο Ντελ Κάμπο χαρακτήρισε τη ζέστη του Μαΐου ως μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου στο πλαίσιο του οποίου το καλοκαίρι αρχίζει στην Ισπανία σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι στη δεκαετία του 1980. Ήταν κατηγορηματικός για την αιτία.

«Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;» ρωτά. «Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση: To 2021 ήταν η χρονιά που έφερε κλιματικό χάος στην Ευρώπη

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Διπλασιάστηκαν οι μέρες με το θερμόμετρο στους 50 βαθμούς Κελσίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News