Κόσμος Κυριακή 24/04/2022, 14:03
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2017 – Τα πρώτα στοιχεία

Γαλλικές εκλογές: Χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2017 – Τα πρώτα στοιχεία

Δύο μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από πέντε χρόνια είναι μέχρι στιγμής η προσέλευση στις κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το FRANCE 24, το ποσοστό συμμετοχής το μεσημέρι (13.00 η ώρα Ελλάδος) ανέρχεται στο 26,41%, όταν την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, διαμορφωνόταν στο 28,23%. 

Ωστόσο, είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείτο στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου με 27,8%. Ο φιλοευρωπαίος νυν πρόεδρος στοχεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Αντίστοιχα, η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε το 23,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που θα καταλάβει την προεδρία, καθώς είναι η τρίτη φορά που θέτει υποψηφιότητα.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται στις 8 μ.μ. ώρα Παρισιού, όταν θα κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Μέχρι τότε, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να αναφέρουν υποψηφίους ή να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους.

Σημειώνεται ότι περίπου 48,7 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, αν και οι δημοσκόποι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλότερη από τον πρώτο γύρο, όταν ένας στους τέσσερις απείχε από την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Στις κάλπες οι Γάλλοι: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

«Ψηφίστε Μακρόν σήμερα»: Τι λέει ο γαλλικός Τύπος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News