Κόσμος Κυριακή 24/04/2022, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Γάλλοι: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Στις κάλπες οι Γάλλοι: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στη Γαλλία για την εκλογή νέου προέδρου, καθώς οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί ώρα Γαλλίας και θα κλείσουν 12 ώρες μετά, ενώ γύρω στις 21.00 θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. 

Οι Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, μετά από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία που είδε τη γαλλική ακροδεξιά να πλησιάζει ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση της εξουσίας.

Ο Μακρόν πηγαίνει στις εκλογές με εύλογο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της Λεπέν, ένα πλεονέκτημα που εδραίωσε τις φρενήρεις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει τον Μακρόν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017 σε ηλικία 39 ετών ως ο νεότερος σύγχρονος ηγέτης της χώρας, δεν μπορεί να θεωρήσει τίποτα δεδομένο, καθώς η συμμετοχή των φηφοφόρων είναι κρίσιμη για να διασφαλίσει τη νίκη του. 

Πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι που υποστήριξαν άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου θα στηρίξουν τον Μακρόν έναντι της Λεπέν.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Κλειδί η προσέλευση

Ο ίδιος ο Μακρόντόνισε επανειλημμένως ότι ο εφησυχασμός των ψηφοφόρων που μένουν στο σπίτι επιτάχυναν τους «κλονισμούς» των δημοσκοπήσεων του 2016 που οδήγησαν στο Brexit στη Βρετανία και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αναλυτές λένε ότι τα ποσοστά αποχής θα μπορούσαν να φτάσουν το 26%-28%, αν και το ρεκόρ του 1969 με 31,1% αποχή δεν αναμένεται να ξεπεραστεί.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου, αρνήθηκε κατηγορηματικά να παροτρύνει τα εκατομμύρια των οπαδών του να υποστηρίξουν τον Μακρόν. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω των σχολικών διακοπών του Πάσχα σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Martial Foucault, διευθυντή του κέντρου πολιτικών μελετών CEVIPOF, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αποχής, τόσο περισσότερο θα μειώνεται το χάσμα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν, περιγράφοντας αυτό ως «πραγματικό κίνδυνο» για τον πρόεδρο.

Οι πρώιμες ενδείξεις συμμετοχής θα παρακολουθούνται στενά από τις υπερπόντιες περιοχές, όπου τα μέσα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από ό,τι στην ηπειρωτική Γαλλία και που γενικά υποστήριξαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο.

Μια νίκη της Λεπέν θα προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αριστεροί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ζήτησαν ανοιχτά από τους Γάλλους πολίτες να ψηφίσουν τον Μακρόν.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, με τον Μακρόν να δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις και πιο αυστηρή ενσωμάτωση στην ΕΕ, ενώ η Λεπέν επιμένει ότι το μπλοκ πρέπει να τροποποιηθεί σε αυτό που οι αντίπαλοι περιγράφουν ως «Frexit».

Επιπλέον, ο Μακρόν έχει εναντιωθεί στο σχέδιό της να καταστήσει παράνομη τη μουσουλμανική μαντίλα δημόσια, ενώ συγκρούστηκαν και για τη Ρωσία, με τον Μακρόν να επιδιώκει να παρουσιάσει τη Λεπέν ως ανίκανη να αντιμετωπίσει την εισβολή στην Ουκρανία λόγω ενός δανείου που πήρε το κόμμα της από ρωσο-τσεχική τράπεζα.

Πάντως, σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, θα πρόκειται για την πρώτη ακροδεξιά ηγέτης της σύγχρονης Γαλλίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

Αντίθετα, οι Γάλλοι ψηφίσουν τον Μακρόν, θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως φαβορί τον Μακρόν δίνοντάς του προβάδισμα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων, με τη διαφορά να έχει μικρύνει αισθητά σε σχέση με το 2017. 

Ο Μακρόν κέρδισε τότε με 66%. Η άλλη ακροδεξιά πρόκληση στον δεύτερο γύρο ήταν το 2002 όταν ο Σιράκ συνέτριψε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν Ζαν-Μαρί με πάνω από το 82% των ψήφων. 

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνουν για την πυρηνική ενέργεια οι γαλλικές εκλογές;

«Ψηφίστε Μακρόν σήμερα»: Τι λέει ο γαλλικός Τύπος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News