Κόσμος Σάββατο 2/04/2022, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

CDC: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από Covid σε σχέση με τα εμβόλια Pfizer και Moderna

CDC: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από Covid σε σχέση με τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 σε σχέση με εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το CDC διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας και πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου ήταν υψηλότερος μετά τη μόλυνση από τον Covid παρά μετά τον εμβολιασμό με Pfizer ή Moderna σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 5 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτές οι καρδιακές παθήσεις είναι σπάνιες μετά τη μόλυνση και τον εμβολιασμό εξίσου, σύμφωνα με το CDC.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση, ιδιαίτερα μεταξύ αγοριών ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την ομάδα ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας ήταν υψηλότερος μετά τη μόλυνση από τον Covid παρά μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το CDC.

Μεταξύ των έφηβων αγοριών, το ποσοστό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τη μόλυνση ήταν τουλάχιστον 50 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με τουλάχιστον 22 περιπτώσεις ανά 100.000 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ο συνολικός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μετά τη μόλυνση από τον Covid ήταν έως και 5,6 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ο κίνδυνος ήταν έως και 69 φορές υψηλότερος μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με την πρώτη δόση. 

Συνολικά, ο κίνδυνος καρδιακού προβλήματος μετά τη μόλυνση από τον Covid ήταν από 2 έως 115 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τον εμβολιασμό ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη δόση που χορηγήθηκε.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό ανέρρωσαν πλήρως και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανέφεραν καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα του CDC σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Τα τρία πιθανά σενάρια για το πως θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός την επόμενη χρονιά

Μυοκαρδίτιδα: Πόσο συχνή είναι μετά την τρίτη δόση των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News