Κόσμος Πέμπτη 24/03/2022, 16:08
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ενισχύει τις δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη

ΝΑΤΟ: Ενισχύει τις δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη

Προ ολίγου ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ – παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν – όπου συζητήθηκε η «μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης. Πλέον έχουμε οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα». Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις δυνάμεις του σε Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Τόνισε επίση πως τo NATO θα στηρίξει ακόμα περισσότερο την Ουκρανία. Ειδικότερα, θα σταλούν drones, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και συνδρομή σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης».

«Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των 20 ηγετών του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην σύνοδο αποφασίστηκε και η παράταση της θητείας του Στολτενμπεργ ως επικεφαλής.

Φόβοι για χρήση χημικών όπλων

Η συμμαχία προειδοποίησε επίσης της Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα: «Ανησυχούμε εν μέρει επειδή βλέπουμε αυτή τη ρητορική αλλά και τη Ρωσία να προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιου είδους πρόσχημα κατηγορώντας την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα μπορούσε να έχει πολύ ευρείες συνέπειες.

«Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ενός άμεσου αντικτύπου στους κατοίκους των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς μπορεί να παρατηρήσουμε μόλυνση και εξάπλωση χημικών στοιχείων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News