Κόσμος Σάββατο 29/01/2022, 14:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πρόταση στον Σ. Ματαρέλα για δεύτερη θητεία στην προεδρία

Ιταλία: Πρόταση στον Σ. Ματαρέλα για δεύτερη θητεία στην προεδρία

Προς την προσπάθεια να πείσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να παραμείνει για δεύτερη θητεία στο πόστο του, συγκλίνουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, καθώς η διαδικασία αντικατάστασής του που διαρκεί μέρες έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος.  

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να αποσυρθεί και δεν θέλει να παραμείνει για δεύτερη θητεία.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Ματαρέλα σήμερα Σάββατο και συζήτησε αυτή την επιλογή, ζητώντας του να παραμείνει για δεύτερη θητεία ούτως ώστε να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ο Ντράγκι έχει μιλήσει με τους ηγέτες των κομμάτων και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν το σχέδιο.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, ο Ματαρέλα έλαβε 336 ψήφους, ένα νούμερο πολύ χαμηλότερο από τις 505 ψήφους που απαιτούνται, από τους συνολικά 1.009 που ψηφίζουν.

Μια νέα θητεία του Ματαρέλα μοιάζει ως η ιδανική λύση, αφού η βουλή θα παραμείνει με το τωρινό της σχήμα μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2023, με τον Μάριο Ντράγκι επικεφαλής της.  

Ενώ ο Ντράγκι θεωρείται φαβορί για την προεδρία, οι βουλευτές εμφανίζονται διστακτικοί να τον επιλέξουν, καθώς έτσι θα τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι ηγέτες του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα, χαιρέτησαν την πρόταση, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας για την ημέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News