Κόσμος Παρασκευή 14/01/2022, 19:50
ΚΟΣΜΟΣ

3 μύθοι για την Όμικρον καταρρίπτονται

3 μύθοι για την Όμικρον καταρρίπτονται

Νέες θεωρίες αναδύονται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και επειδή όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν πως είναι ηπιότερη της Δελτα.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει συλλέξει στοιχεία από τουλάχιστον 5.800 μελέτες σχετικές με την Covid-19 που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Με βάση ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, ειδικοί σε μεταδοτικές ασθένειες εξηγούν γιατί δεν ισχύουν οι παρακάτω θεωρίες.

Τα εμβόλια δεν είναι αποδοτικά, αφού και οι εμβολιασμένοι κολλάνε την Όμικρον

Πράγματι και οι εμβολιασμένοι κολλούν: Σύμφωνα με σχετική έρευνα από την Νότιο Αφρική, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις της Pfizer έχουν προστασία μόλις 22,5% έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα συμπτώματα είναι πολύ ηπιότερα στους εμβολιασμένους, μειώνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης και θανάτου.

Επίσης, στην περίπτωση χορήγησης ενισχυτικής δόσης, η προστασία αυξάνεται στο 75%, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα από τη Βρετανία.
Επιπλέον, έρευνα του περιοδικού Time, η μεγαλύτερη μερίδα των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία των ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η Όμικρον είναι τόσο ήπια που δεν είναι επικίνδυνη

Τα συμπτώματα της Όμικρον μπορεί να μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη. Ωστόσο, ο ρυθμός μετάδοσής της είναι εξαιρετικά υψηλότερος, ενώ μπορεί πιο εύκολα να προσπεράσει τα υφιστάμενα αντισώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid.

Για τον λόγο αυτό, η Όμικρον είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα και για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερα νοσοκομεία δηλώνουν ότι είναι πλήρη.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι η Όμικρον είναι επίσης μία μετάλλαξης της Covid. Συνεπώς αν κάποιος κολλήσει, ακόμη και εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, επιτρέπει την μετάδοση και κυκλοφορία του ιού. Ενδέχεται μάλιστα να βοηθήσει στην εμφάνιση περισσότερων και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την ασφάλεια των εμβολίων μακροπρόθεσμα.

Το εμβόλιο διοχετεύθηκε στο δυτικό κόσμο περισσότερο από ένα έτος νωρίτερα. Έκτοτε, έγινε το εμβόλιο με τη μεγαλύτερη χορήγηση στην ιστορία.
«Έχουμε χορηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσης αυτών των εμβολίων και σε μικρά παιδιά ηλικίας 5 εώς 11 ετών. Εάν υπήρχε κάποια μυστηριώδης παρενέργεια, θα την είχαμε δει και θα τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα», σημειώνει στο CNBC ο Δρ. Mark Saqyer, ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες στο νοσοκομείο παίδων Rady Chindren’s Hospital.

Εξάλλου, η εμφάνιση μακροπρόθεσμων παρενεργειών σε εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Όπως επισημαίνει ο Sawyer, τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τα ρίσκα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μάσκα FFP2: Κάθε πότε πρέπει να την αλλάζετε

Τέλος τα τεστ κορωνοϊού από τη μύτη;

5 λόγοι για να μην προσπαθείς να κολλήσεις επίτηδες Covid

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News