Κόσμος Τρίτη 11/01/2022, 14:00
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Οι μισοί Ευρωπαίοι θα κολλήσουν την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες

ΠΟΥ: Οι μισοί Ευρωπαίοι θα κολλήσουν την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες

Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μολυνθεί από τη  μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες εβδομάδες με τον σημερινό ρυθμό μετάδοσης, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Όμικρον αποτελεί ένα «παλιρροιακό κύμα που σαρώνει από τη Δύση προς την Ανατολή όλη την περιοχή», δήλωσε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Και επικαλέστηκε τις προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation, σύμφωνα με τις οποίες, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θα κολλήσει μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, αυτό το κύμα του κορωνοϊού φέρνει λιγότερα κρούσματα με συμπτώματα και χαμηλότερα ποσοστά θανάτων, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η πανδημία  θα μπορούσε να τελειώσει και ο ιός να γίνει ενδημικός.

Όμως, ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πρέπει να υποτιμάται ως ήπια. Τα ποσοστά νοσηλειών αυξάνονται στην Ευρώπη και τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν πιέσεις, είπε ο Kluge.

Η Catherine Smallwood του ΠΟΥ τόνισε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι ο κορωνοϊός κινείται προς την ενδημική φάση. «Έχουμε ακόμα τεράστια αβεβαιότητα, έχουμε ακόμα έναν ιό ο οποίος εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και  φέρνει νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ενδημικό»,  είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News