Κόσμος Τετάρτη 12/01/2022, 18:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η αρχή του τέλους για τα «χρυσά» διαβατήρια;

Πρόταση της Κομισιόν για διακοπή της συμφωνίας με χώρα που χορηγεί «χρυσά» διαβατήρια σε πλουσίους

Η αρχή του τέλους για τα «χρυσά» διαβατήρια;

Έχοντας δηλώσει επανειλημμένως ότι θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα «χρυσών διαβατηρίων» η Κομισιόν προχώρησε σήμερα στην πρώτη πρόταση για διακοπή τη συμφωνίας με το αρχιπέλαγος Βανουάτου στον νότιο Ειρηνικό για μη χρήση βίζας.

Στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις για τα χρυσά διαβατήρια. Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι προκαλούν κινδύνους στην ασφάλεια της Ένωσης, καθώς και ενισχύουν το ρίσκο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εν τω μεταξύ εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων και σε άλλες χώρες της Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ξέσπασε και το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια της Κύπρου, μετά τη δημοσίευση σχετικού ντοκιμαντέρ από το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα προγράμματα έκδοσης διαβατηρίων του Βανουάτου παρουσιάζουν σοβαρές ανεπάρκειες και αστοχίες όσον αφορά την ασφάλεια.

Βάσει του προγράμματος αυτού, ξένοι μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα του Βανουάτου και διαβατήριο με αντίτιμο επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 130.000 δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν πρόσβαση χωρίς τη χρήση βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της σύμφωνιας που έχει υπογράψει η χώρα με το μπλοκ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να ανασταλεί η είσοδος των ταξιδιωτών με διαβατήριο του Βανουάτου που εκδόθηκε μετά το Μαϊο του 2015, όταν και τέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση, τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά, μόνο όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια για το 2022 – Η θέση της Ελλάδας

Επικεφαλής Heathrow: Πότε θα επιστρέψουν τα ταξίδια στην κανονικότητα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News