Κόσμος Πέμπτη 23/12/2021, 16:59
ΚΟΣΜΟΣ

FDA: Πράσινο φως για το φάρμακο της Merck στις ΗΠΑ

FDA: Πράσινο φως για το φάρμακο της Merck στις ΗΠΑ

Το πράσινο φως έδωσε ο FDA για τη χρήση του φαρμάκου της Merck κατά της Covid 19 στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τα όπλα κατά της πανδημίας και ιδίως κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Merck θα δίνεται σε ασδθενείς υψηλού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες, το ανταγωνιστικό φάρμακο της Pfizer, έλαβε επίσης έγκριση στις ΗΠΑ. Τα χάπια των δύο φαρμακευτικών αναμένεται να αναχαιτίσουν την έξαρση της Όμικρον, που έχει πλησιάζει να γονατίσει το αμερικανικό σύστημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο της Merck σε συνεργασία με την Ridgeback υπόσχεται να αποτρέπει τη νοσηλεία και γενικά τη βαριά νόσηση ασθενών με Covid-19 άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία κλινική έρευνα, το χάπι μειώνει κατά 30% την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου από τον κορωνοϊό σε ασθενείς με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα.

Τον Νοέμβριο, μία ομάδα εξωτερικών συμβούλων του FDA είχε εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του φαρμάκου για ευρεία χρήση. Ορισμένοι από τους ειδικούς δήλωναν ότι ενδέχεται να προκαλεί προβλήματα σε εγκύους. Άλλοι επεσήμαναν πως ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Κάποιοι τόνισαν πως η χαμηλή προστασία που παρέχει βάσει των κλινικών ερευνών μπορεί να σημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη του φαρμάκου. Εν τέλει, το πάνελ των ειδικών υπερψήφισε την χορήγηση του φαρμάκου με μικρή διαφορά.

Από την πλευρά της η Merck διαβεβαίωσε ότι το φαρμακο δεν προκαλεί κινδύνους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, όσοι δηλαδή έχουν υψηλές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από τον ιό, δέχονται ενδοφλέβιες θεραπείες στα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο, το φάρμακο της Merck θα χορηγείται στο σπίτι για πέντε ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Pfizer/BioNTech θα δοκιμάσει 3η μειωμένη δόση του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Χάπι Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90% έναντι νοσηλείας και θανάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News