Κόσμος Τρίτη 7/12/2021, 23:25
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Αρχική μελέτη: Το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει μερική μόνο ανοσία από την Όμικρον

Αρχική μελέτη: Το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει μερική μόνο ανοσία από την Όμικρον

H μετάλλαξη Όμικρον αποφεύγει την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer περισσότερο από άλλες μεταλλάξεις της Covid-19, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα που υποδεικνύουν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου θα μπορούσε να ανακόψει την επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Στα πρώτα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, ερευνητές από το Αφρικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας ανακάλυψαν ότι η μόλυνση από την Όμικρον έχει ως αποτέλεσμα περίπου 40πλάσια μείωση των αντισωμάτων που μπλοκάρουν τον ιό σε σύγκριση με το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Κίνα σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Η απώλεια της ανοσοποιητικής προστασίας είναι «ισχυρή, αλλά όχι ολοκληρωτική», δήλωσε ο Αλεξ Σίγκαλ, επικεφαλής της έρευνας στο παραπάνω εργαστήριο.

Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η ανοσολογική προστασία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό ή μια προηγούμενη περίοδο διασποράς της Covid-19 μπορεί να είναι ανεπαρκής για να σταματήσει τις επαναμολύνσεις ή να ανακόψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων και νοσηλειών. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έξαρση των αυξήσεων με «σοβαρές συνέπειες», εν μέσω ενδείξεων ότι κάνει τον κορωνοϊό πιο μεταδοτικό.

Η εργασία στο εργαστήριο του Σίγκαλ περιελάμβανε δοκιμή πλάσματος αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για να μετρηθεί η συγκέντρωση των αντισωμάτων που απαιτούνται για την εξουδετέρωση ή τον αποκλεισμό του ιού. Τα αποτελέσματα, μαζί με αυτά από άλλα εργαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, θα βοηθήσουν να αξιολογηθεί εάν τα υπάρχοντα εμβόλια Covid πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι για την προστασία από την Όμικρον. 

Το εργαστήριο του Σίγκαλ ήταν το πρώτο που απομόνωσε τη μετάλλαξη βήτα, ένα στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News