Life & Arts Τρίτη 30/11/2021, 22:05
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

BioNTech: Απίθανη μία σοβαρή νόσηση στους εμβολιασμένους από τη νέα μετάλλαξη

BioNTech: Απίθανη μία σοβαρή νόσηση στους εμβολιασμένους από τη νέα μετάλλαξη

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωναϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, όμως το πιο πιθανόν είναι να παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της γερμανικής BioNTech, Δρ Oυγκούρ Σαχίν.

Ενώ η νέα μετάλλαξη μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται ως αντίδραση στο εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, δήλωσε ο συνιδρυτής της BioNTech, της εταιρείας που παρασκεύασε μαζί με τη Pfizer ένα από τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Το μήνυμά μας είναι: Μην πανικοβάλεστε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο: Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης», είπε ο Δρ Σαχίν σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από το εμβόλιο και τη βιολογία των μεταλλάξεων, ο Δρ Σαχίν θεωρεί ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρής ασθένειας ακόμη και αν μολυνθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Δρ Σαχίν αναφέρει ότι το εμβόλιο, το οποίο εφηύρε ο ίδιος και η ομάδα του τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε μαζί με τη Pfizer, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από σοβαρή νόσηση και έναντι άλλων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως η Δέλτα, που μολύνουν εμβολιασμένα άτομα.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια, προσφέρει δύο διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού:

Το πρώτο περιλαμβάνει αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τους εμβολιασμένους να μολυνθούν, εμποδίζοντας τους ιούς να αποικίσουν υγιή κύτταρα στο σώμα.

Τα αντισώματα, ωστόσο, αρχίζουν να μειώνονται περίπου πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού, σύμφωνα με μελέτες. Λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων, η Όμικρον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρακάμψει τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά την επαφή με το εμβόλιο συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, εξηγεί ο Δρ Σαχίν.

Το δεύτερο στρώμα προστασίας περιλαμβάνει Τ-κύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα που κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα μετά την εμφάνιση μιας μόλυνσης. Ένα εμβολιασμένο άτομο που μολύνεται θα εμφανίσει συνήθως ήπια συμπτώματα. Ο Δρ. Sahin είπε ότι καμία μετάλλαξη δεν έχει μέχρι στιγμής ξεφύγει από αυτήν την ανοσολογική απόκριση των Τ-κυττάρων και ότι η Όμικρον είναι απίθανο να επιτύχει αυτό που είναι γνωστό ως ανοσοδιαφυγή.

Ο Δρ Σαχίν είπε ότι η εταιρεία του διεξάγει τώρα εργαστηριακές δοκιμές για να διαπιστώσει εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει άτομα που είχαν εμβολιαστεί. Οι δοκιμές, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να παράγουν αποτελέσματα, δεν θα δείξουν εάν η Όμικρον προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο στην πραγματική κλινική πράξη, προσέθεσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News