Κόσμος Πέμπτη 25/11/2021, 22:48
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ψυχολόγος του Γέιλ: Πως να ζήσεις σε έναν κόσμο φυσικών καταστροφών

Ψυχολόγος του Γέιλ: Πως να ζήσεις σε έναν κόσμο φυσικών καταστροφών

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζουν oι άνθρωποι, καθώς οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλάζουν τη γη και καταστρέφουν περιουσίες.

Η ζωή με την κλιματική αλλαγή ως μια συνεχή απειλή στον ορίζοντα άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναλογίζονται τη δική τους ύπαρξη.

Και τα δύο είδη αγωνίας – το οξύ «τραύμα» των άμεσων καταστροφών και η αίσθηση της υπαρξιακής καταστροφής – απαιτούν διαφορετικές αντιδράσεις, τόσο προσωπικές όσο και από την ίδια την κοινωνία.

Η Sarah Lowe είναι κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, και μίλησε στο CNBC για αμφότερες αυτές τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευεξία.

Κλιματικές καταστροφές και τραύματα

Σχεδόν κάθε πολιτεία έχει επηρεαστεί από κάποιο είδος έκθεσης στην κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για καταστροφή που σχετίζεται με τον καιρό, είτε για πυρκαγιά, ανεμοστρόβιλο ή οτιδήποτε άλλο. Οι καταστροφές είναι βασικά στρεσογόνες. Και για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι τραυματικές τόσο άμεσα – οδηγώντας σε άμεση απειλή τη ζωή κάποιου, σε σοβαρούς τραυματισμούς, πένθος, καταστροφή περιουσίας – ή έμμεσα.

Γνωρίζουμε (και αυτό ισχύει και με την πανδημία) ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, ορισμένοι που μπορεί να έχουν τάση για επιθετικότητα και βία μπορεί να παρουσιάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Επίσης, τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης και βίας από οικείο σύντροφο και αντίστοιχες καταστάσεις τείνουν να αυξάνονται μετά τις καταστροφές, καθώς και την υπερβολική ζέστη, επομένως αυτό είναι μια άλλη μορφή τραύματος που συμβαίνει μετά από καταστροφές.

Οι καταστροφές συνδέονται επίσης με αυξημένα ποσοστά ποικίλων ψυχιατρικών καταστάσεων και συμπτωμάτων: κατάθλιψη, γενικευμένο άγχος, χρήση ουσιών, διαταραχές και συμπεριφορές υγείας, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Και όλα αυτά μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν οι φυσικές συνέπειες των καταστροφών, όπως η έκθεση σε μούχλα ή στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς. Η καθιστική συμπεριφορά που μπορεί να προέλθει από διαταραχές και ρουτίνες μπορεί να προκαλέσει παθήσεις σωματικής υγείας ή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τους – που στη συνέχεια συνδέονται με την ψυχική υγεία. 

Προετοιμασία για μια άμεση καταστροφή της κλιματικής αλλαγής

Ιδιαίτερα βασικός παράγοντας θεωρείται η προετοιμασία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα στο βαθμό που οι άνθρωποι μπορούν. Όλα συνδέονται με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως το εισόδημα, η στέγαση και η απασχόληση. Μερικοί άνθρωποι, όταν το σπίτι τους πλημμυρίζει, μπορούν να επενδύσουν σε εναλλακτικά συστήματα, όπως γεννήτριες για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί ξανά, ενώ άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν.

Σε ατομικό επίπεδο, κάνε ό,τι μπορείς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο για το εάν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο: Πού θα πάμε και τι θα κάνουμε; Ο προγραμματισμός προσφέρει κάποια αίσθηση ελέγχου.

Σε κοινωνικό επίπεδο, ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η επένδυση σε υποδομές για την προστασία των ανθρώπων από την έκθεση σε καταστροφικά φαινόμενα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News