Κόσμος Τετάρτη 8/09/2021, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Άιντα: Ο 7ος πιο καταστροφικός τυφώνας στις ΗΠΑ από το 2000 με κόστος 95 δισ.δολάρια

Άιντα: Ο 7ος πιο καταστροφικός τυφώνας στις ΗΠΑ από το 2000 με κόστος 95 δισ.δολάρια

Σε έναν από τους πιο «ακριβούς» τυφώνες που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 2000 αναμένεται να αναδειχθεί ο Άιντα, παρότι οι οικονομικές ζημιές δεν έχουν έχουν ακόμη πλήρως αποτιμηθεί. 

Η AccuWeather προβλέπει τώρα ότι το συνολικό κόστος από τις καταστροφές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα θα φθάσει τα 95 δισ.δολάρια, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις που κυμαίνονταν εντός του πλαισίου των 70 έως 80 δισ.δολαρίων. Οι ζημιές αναμένεται να έχουν «αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο» στην αμερικανική οικονομία στη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμηνου, σύμφωνα με την AccuWeather. 

«Είναι σπάνιο ένας τυφώνας από τον Κόλπο του Μεξικού να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στον βορρά», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AccuWeather, Τζόελ Μάιερς. Yπογράμμισε ότι η έντονη βροχή στη Νέα Υόρκη, οδήγησε σε «πρωτοφανείς» πλημμύρες. 

Υπολογίζοντας το κόστος στα 95 δισ.δολάρια, η AccuWeather εξέτασε δεκάδες μεταβλητές, εκτιμώντας τον αντίκτυπο της κάθε μιας. Πέρα από τις ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, η εκτίμηση ενσωματώνει μεταβλητές όπως ο αντίκτυπος στα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά, η διακοπή των μετακινήσεων και του τουρισμού, καθώς και το κόστος των συνεργείων καθαρισμού.

Άιντα: Ο 7ος πιο καταστροφικός τυφώνας στις ΗΠΑ από το 2000 με κόστος 95 δισ.δολάρια-1

Μάλιστα, η AccuWeather προβλέπει ότι Άιντα θα αποτελέσει τελικά τον έβδομο πιο δαπανηρό τυφώνα που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από το 2000. Η Katrina βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 320 δισ. δολάρια σε προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, ενώ ακολουθεί η Maria και η Sandy με 215 δισ. δολάρια και 210 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News