Κόσμος Πέμπτη 11/11/2021, 19:10
ΚΟΣΜΟΣ

Γεννήθηκε μετά από κύηση μόλις 21 εβδομάδων – Σήμερα είναι 16 μηνών και είναι καλά

Κατέρριψε το Ρεκόρ Γκίνες

Γεννήθηκε μετά από κύηση μόλις 21 εβδομάδων – Σήμερα είναι 16 μηνών και είναι καλά

Ένα αγόρι από τις ΗΠΑ, το οποίο γεννήθηκε μετά από κύηση μόλις 21 εβδομάδων, ανακηρύχθηκε ως το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου, το οποίο καταφέρνει να επιβιώσει. 

Ο λόγος για τον Curtis Means, ο οποίος σήμερα είναι περίπου 1,5 έτους και ο οποίος βραβεύτηκε με Ρεκόρ Γκίνες. 

Η περιπέτειά του ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ήρθε στη ζωή πρόωρα, μετά από κύηση μόλις 21 εβδομάδων και μίας ημέρας, δηλαδή 4,5 μηνών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες (9 μήνες). Αυτό σημαίνει ότι ο Curtis γεννήθηκε πρόωρα κατά 19 εβδομάδες. 

Η μητέρα του, Michelle Butler, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 4 Ιουλίου του 2020, ενώ εργαζόταν ανήμερα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας έφερε στη ζωή δύο αδερφάκια, τον Curtis και την C’Asya, η οποία όμως πέθανε λίγες ώρες αργότερα. 

Με ποσοστό επιβίωσης κάτω από 1%, ο Curtis εισήχθη αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά. Τελικά, αποσωληνώθηκε τρεις μήνες μετά, ενώ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ύστερα από 275 ημέρες νοσηλείας.. 

Ειδικοί θεραυπευτές, από την πρώτη στιγμή, τον βοήθησαν να μάθει να αναπνέει και να χρησιμοποιεί σωστά το στόμα του για να τραφεί και να πιει νερό.  

Ακόμη και σήμερα, ο πιτσιρικάς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, καθώς χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο, ενώ τρέφεται μέσω ειδικούς σωλήνα. Βέβαια, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η υγεία του είναι καλή.  

Ο Curtis κατάφερε να καταρρίψει το Ρεκόρ Γκίνες για μόλις 24 ώρες, καθώς το προηγούμενο παιδάκι που γεννήθηκε πρόωρα και επιβίωσε, βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του για 21 εβδομάδες και δύο ημέρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα στις ΗΠΑ: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε υψηλά αντισώματα στα μωρά τους

Το πρώτο αεροπορικό πέρασμα της Μάγχης και το πρώτο «παιδί του σωλήνα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS