Κόσμος Παρασκευή 5/11/2021, 23:00
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε απομόνωση οι ανεμβολίαστοι από τις 8 Νοεμβρίου

Αυστρία: Σε απομόνωση οι ανεμβολίαστοι από τις 8 Νοεμβρίου

Από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την Αυστρία θα πρέπει κανείς να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (Κανόνας 2G) προκειμένου να έχει πρόσβαση όπου έως τώρα μπορούσαν να βρίσκονται και όσοι προσκόμιζαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ (Κανόνας 3G), ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, στη σκιά των 9.618 κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Ο νέος κανονισμός, τόνισε ο κ. Σάλενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, θα εφαρμοστεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης και επιπλέον σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 25 άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε παροχή υπηρεσιών που απαιτούν στενή επαφή, σε αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις και χώρους αναψυχής. Στο λιανικό εμπόριο και στα μουσεία θα απαιτείται χρήση προστατευτικής μάσκας τύπου FFP2. Κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου τεσσάρων εβδομάδων, στον Κανόνα 2G θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη μία φορά εφόσον προσκομίζουν και αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ.

«Πρέπει να σφίξουμε τα λουριά για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν θέλει κανείς να διχάσει, αλλά είναι και ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους ανθρώπους στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλενμπεργκ και έκανε λόγο για «εξαιρετική δυναμική» των μολύνσεων. «Όλοι σε αυτή τη χώρα βρίσκονται ενώπιον κοινής ευθύνης. Δεν υπάρχει ασφαλώς 100% προστασία, αυτό δεν υπάρχει ποτέ. Αλλά όποιος μπαίνει στο αυτοκίνητο, βάζει ζώνη ασφαλείας. Και το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι η δική μας ζώνη ασφαλείας», πρόσθεσε και επανέλαβε τα λόγια του Πάπα, ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας». «Παρακαλώ, κλείστε ραντεβού το συντομότερο!», κάλεσε τους πολίτες ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η βασική ανοσοποίηση απαιτεί πλέον τρεις εμβολιασμούς.

Ο Κανόνας 2G ίσχυε ήδη σε κάποιες περιοχές της Αυστρίας, ενώ στη Βιέννη τον Κανόνα 2G είχαν εφαρμόσει ήδη τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια. Για τους χώρους εργασίας ίσχυε ο Κανόνας 3G, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκστάιν, απέφερε ήδη διπλασιασμό των πρώτων εμβολιασμών. Μέχρι σήμερα στην Αυστρία είχε εμβολιαστεί πλήρως το 63,3% του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, στη Βιέννη μπορεί κανείς από σήμερα να εμβολιαστεί με σκεύασμα BioNTech/Pfizer ή Moderna σε 37 σημεία της πόλης και μάλιστα χωρίς ραντεβού.

Τον Κανόνα 2G ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε ότι θα εφαρμόσει από την ερχόμενη Δευτέρα και το κρατίδιο της Σαξονίας στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News