Κόσμος Σάββατο 2/10/2021, 15:46
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανεμβολίαστο το 97% των τελευταίων θανάτων από κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ανεμβολίαστο το 97% των τελευταίων θανάτων από κορωνοϊό

Τους 700.000 θανάτους από κορωνοϊό ξεπέρασαν οι ΗΠΑ χθες, γεγονός το οποίο ανέμεναν πολλοί ειδικοί εδώ και μήνες, όταν τα εμβόλια είχαν ήδη διοχετευθεί στη χώρα. Παρότι όμως το CDC έχει επανειλημμένως επισημάνει την αξία των εμβολίων και ασκεί πιέσεις για ολοκλήρωση του εμβολιασμού, πολλοί Αμερικανοί παραμένουν ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων παγκοσμίως, παρότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Ειδικότερα, η ανησυχητική αύξηση των θανάτων στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατέστησε την COVID-19 ως τον πιο φονικό ιό στην ιστορία της χώρας, καθώς έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ και την πανδημία της ισπανικής γρίπης, η οποία το 1918 και 1919 άφησε 675.000 νεκρούς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων σημειώθηκε στον αμερικανικό Νότο, όπου μία μεγάλη μερίδα των κατοίκων δεν έχει εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, η Φλόριντα, το Μισισσίπι, η Λουιζιάνα και το Άρκανσας σημειώνουν υψηλά ποσοστά θανάτων από τον ιό, ενώ χαμηλότερος είναι και ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων, καθώς έπεσε κάτω από τα 55 έτη.

ΗΠΑ: Ανεμβολίαστο το 97% των τελευταίων θανάτων από κορωνοϊό-1

Ανεμβολίαστοι

Επίσης, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του CDC, 2.900 άτομα μεταξύ των 100.000 θανάτων που σημειώθηκαν από κορωνοϊό από τα μέσα Ιουνίου ήταν εμβολιασμένοι. Συνεπώς, αντίστροφα, περισσότερο από το 97% των θανόντων που καταγράφηκαν ήταν ανεμβολίαστοι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντοτε με το CDC, τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποδοτικά ακόμη και απέναντι στην επικρατούσα πλέον μετάλλαξη Δέλτα. Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο καταδείκνυε ότι ο κίνδυνος θανάτου για τους ανεμβολίαστους είναι κατά 10 φορές πιο πιθανός σε σχέση με όσους έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους.

Επιπλέον, τα σχετικά στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, από την επέλαση της πανδημίας στη χώρα, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από την COVID-19 έχει επιταχυνθεί, έπειτα επιβραδυνθεί και την τελευταία περίοδο επιταχυνθεί ξανά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News