Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγή Γάλλων πυροσβεστών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγή Γάλλων πυροσβεστών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε προσφυγή 672 επαγγελματιών και εθελοντών πυροσβεστών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Γαλλία κατά της COVID-19. Πρόκειται για μία απόφαση που περίμενε συνολικά η Ευρώπη, αφού αρκετές χώρες έχουν επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για ορισμένες επαγγελματικές τάξεις. 

«Το δικαστήριο κρίνει ότι τα αιτήματα αυτά βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του», το οποίο επιτρέπει την προσφυγή σε αυτό βάσει μιας επείγουσας διαδικασίας όταν οι ενάγοντες «εκτίθενται σε πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών». 

Οι πυροσβέστες είχαν επικαλεστεί τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το «δικαίωμα στη ζωή» και το «δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

Ζητούσαν από το ΕΔΑΔ να αναστείλει την υποχρέωση εμβολιασμού, που προβλέπεται από τον νόμο της 5ης Αυγούστου του 2021 σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να αναστείλει επίσης την ισχύ των διατάξεων που προβλέπουν ότι όσοι δεν εμβολιάζονται θα μπαίνουν σε αναστολή χωρίς μισθό. 

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία ελήφθη από σώμα 7 δικαστών, δεν προδικάζει ωστόσο «μεταγενέστερες αποφάσεις του όσον αφορά το αποδεκτό ή το βάσιμο των εν λόγω υποθέσεων» διευκρίνισε το δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να αναγγείλει την πρόθεσή του να προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το συνδικάτο Sud SDIS των πυροσβεστών υπογράμμιζε στις αρχές του Αυγούστου το γεγονός ότι δεν τάσσεται κατά του εμβολίου, αλλά κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού η οποία είχε πολύ κακή υποδοχή, μεταξύ άλλων και από κάποιους που είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή απόφαση για την υποχρέωση εμβολιασμού κατά της #COVID19, όπως έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Νικολάς Ερβιέ, ειδικός του ΕΔΑΔ.

Το δικαστήριο έχει ωστόσο ήδη αποφανθεί σε υπόθεση για την υποχρεωτικότητα άλλων εμβολίων. Στις 8 Απριλίου, μετα την προσφυγή Τσέχων γονέων που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά παιδικών ασθενειών, είχε κρίνει ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να είναι «απαραίτητη σε μία δημοκρατική κοινωνία». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News