Κόσμος Κυριακή 26/09/2021, 23:23
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Ένα πολύπλοκο σύστημα ανάδειξης κυβέρνησης

Φωτ. ΑΡ

Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας είναι ένα από τα πιο σύνθετα στον κόσμο. Όταν οι Γερμανοί πηγαίνουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τους εκπροσώπους για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, τη Bundestag που αποτελείται από τουλάχιστον 598 έδρες, στην ουσία ψηφίζουν δύο φορές για να εκλέξουν βουλευτές σε αυτές τις έδρες.

Η πρώτη ψηφοφορία αφορά την εκλογή των βουλευτών σε τοπικό επίπεδο για 299 εκλογικές περιφέρειες. Ο υποψήφιος που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε εκλογική περιφέρεια εξασφαλίζει τη θέση του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η δεύτερη ψηφοφορία βασίζεται σε διαφορετικό σύστημα, στην αναλογική εκπροσώπηση, καθώς οι υπόλοιπες 299 έδρες κατανέμονται με βάση το ποσοστό που απέκτησε κάθε κόμμα στις εκλογές.

Στο μεικτό εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, η συνολική σύνθεση του κοινοβουλίου πρέπει να αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας.

Συνεπώς, η δεύτερη ψηφοφορία καθορίζει το ποσοστό των εδρών που κάθε κόμμα θα πάρει στη Bundestag και τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση, ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός πρέπει να έχει την πλειοψηφία (δηλαδή πάνω από το 50% των εδρών) στη γερμανική βουλή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News