Κόσμος Σάββατο 25/09/2021, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ακούστηκαν οι πρώτες φωνές δυσαρέσκειας για την απελευθέρωση της Γουαντζού

ΗΠΑ: Ακούστηκαν οι πρώτες φωνές δυσαρέσκειας για την απελευθέρωση της Γουαντζού

Η επιστροφή της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στην Κίνα από τον Κανάδα, όπου κρατείτο σε κατ’ οίκον περιορισμό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει ο τεχνολογικός κολοσσός και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος με γραπτό μήνυμα προς το Reuters, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενημερώσει επειγόντως το Κογκρέσο για το θέμα.

Η Μενγκ Γουαντζού επέστρεψε στην Κίνα σήμερα Σάββατο, μετά την επίτευξη συμφωνίας με Αμερικανούς εισαγγελείς χθες Παρασκευή. Είχε συλληφθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ με ένταλμα από τις αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία για απάτες με τράπεζες και τραπεζικές συναλλαγές, για φερόμενη παραπλάνηση της HSBC το 2013 σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο Ιράν. Ήταν για περισσότερες από 1.000 ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά.

«Η απελευθέρωση της κ. Μενγκ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία του προέδρου Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Huawei και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», υποστήριξε ο Ρούμπιο. «Έχουμε ήδη δει πώς η μονόπλευρη εστίαση της κυβέρνησης στο κλίμα την κάνει να υποτιμά τη γενοκτονία. Αυτό αποτελεί μόνο άλλο ένα παράδειγμα της επικίνδυνα συντηρητικής προσέγγισης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Πεκίνο».

Η συμφωνία επικρίθηκε επίσης από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπιλ Χάγκερτι, ο οποίος είπε στο Reuters ότι η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο συνθηκολόγηση με την Κίνα.

«Ανησυχώ πολύ για το πώς φαίνεται (η συμφωνία), περισσότερο ως κατευνασμός από την κυβέρνηση Μπάιντεν, περισσότερο ως συνθηκολόγηση», δήλωσε ο Χάγκερτι, πρώην πρέσβης στην Ιαπωνία. «Η Huawei είναι μια επιθετική αρπακτική εταιρεία. Υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εγκαταλείψαμε τη μόχλευση σήμερα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News