Κόσμος Σάββατο 25/09/2021, 17:57
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Έφτασαν οι δύο Καναδοί που κρατούνταν στην Κίνα

Η Μενγκ που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά

Φωτ. Reuters

Στoν Καναδά από το πρωί τοπική ώρα, βρίσκονται οι δύο Καναδοί οι οποίοι κρατούνταν για περισσότερες από 1.000 ημέρες από τις αρχές της Κίνας. Του δύο πολίτες υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό.

Λίγο μετά την αναχώρηση της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού Huawei, Μενγκ Γουάντζου, οι δύο Καναδοί αποφυλακίστηκαν. Σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV, ο πρωθυπουργός τους αγκάλιασε στον τερματικό σταθμό, μόλις κατέβηκαν από το αεροσκάφος σήμερα το πρωί.

«Οι δύο άνδρες έζησαν για περισσότερες από 1.000 ημέρες μια φρικτή δοκιμασία. Επέδειξαν αποφασιστικότητα, χάρη, προσαρμοστικότητα σε κάθε βήμα και αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς», δήλωσε χθες ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι φεύγουν από την Κίνα.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα για κατασκοπεία, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου.

Η κράτησή τους έγινε αντιληπτή από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

Η Μενγκ, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβιβάστηκε χθες σε πτήση για την Κίνα, αφότου αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News