Κόσμος Παρασκευή 10/09/2021, 08:37
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ έπειτα από 7 μήνες

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο συζήτησαν για το πώς ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας «δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση»

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ έπειτα από 7 μήνες

Συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες, είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προσπαθήσει να διασφαλιστεί ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία οι δύο ηγέτες είχαν «ευρεία, στρατηγική συζήτηση» για τα θέματα όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν και για πεδία «όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν». Συζήτησαν ακόμη για την «ευθύνη που έχουν τα δύο κράτη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η συνομιλία επικεντρώθηκε σε οικονομικά ζητήματα, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον έχε προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις. «Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν» επισήμανε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο. Ο Τζο Μπάιντεν είχε μόλις διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά τότε για περίπου δύο ώρες.

Οι διμερείς σχέσεις μπήκαν στον «πάγο» επί της προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και ξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News