Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 16:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Πώς έριξε τα κρούσματα στο μηδέν

Ταϊβάν: Πώς έριξε τα κρούσματα στο μηδέν

Μηδενικά νέα κρούσματα του κορωνοϊού πέτυχε η Ταϊβάν, καταφέρνοντας να ελέγξει τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας που ξεκίνησε τον Μάιο και έφερε περισσότερους από 800 θανάτους. 

«Τα σημερινά νέα κρούσματα από εγχώρια μετάδοση είναι μηδέν. Δεν ήταν εύκολο», είπε ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Πανδημίας, Chen Shih-chung.  «Πιστεύω ότι όλοι είναι χαρούμενοι με αυτό το μηδέν, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει αντιμετωπιστεί εντελώς στην Ταϊβάν. Μένει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά αυτό το μηδέν σημαίνει ότι η επιδημία είναι σχετικά σταθερή». 

Η ικανότητα της Ταϊβάν να κρατήσει τον κορωνοϊό εκτός της κοινότητας έχει υπάρξει ένα από τα λιγοστά success stories στον κόσμο, σε αυτή την πανδημία. Οι κάτοικοι του νησιού ζούσαν μία σε γενικές γραμμές κανονική ζωή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και τις αρχές του 2021, έστω και με κλειστά σύνορα. 

Όμως, τον Μάιο, η μετάλλαξη Άλφα (αυτή που ξεκίνησε από τη Βρετανία) έφτασε στην Ταϊβάν, πιθανότατα από τα πληρώματα των αεροπλάνων, και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα lockdown, αλλά δέχθηκε επικρίσεις γιατί καθυστέρησε, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να παραμείνει υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα (στο επίπεδο τρία από τα συνολικά τέσσερα επίπεδα του συστήματος) για σχεδόν τρεις μήνες. 

Στο αποκορύφωμα της έξαρσης της πανδημίας, η Ταϊβάν ανακοίνωνε πάνω από 500 νέα κρούσματα την ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε αυτό το κύμα του κορωνοϊού, η χώρα κατέγραψε τους 818 από τους συνολικά 830 θανάτους που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Στις 27 Ιουλίου, τα μέτρα χαλάρωσαν στο δεύτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα σε κάποιες πόλεις, οι μαθητές να έχουν επιστρέψει στα σχολεία και τα εστιατόρια να έχουν ανοίξει τις πόρτες τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News