Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 18:12
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Από 20 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση του εμβολίου – διαφωνεί ο ΠΟΥ

ΗΠΑ: Από 20 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση του εμβολίου – διαφωνεί ο ΠΟΥ

Από τις 20 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους Αμερικανούς, την ώρα, ωστόσο, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφεύγει να συστήσει την τρίτη δόση, με το σκεπτικό ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον πλήρη εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ομάδων παγκοσμίως. 

Οι αμερικανικές αρχές θα αρχίσουν από τις 20 Σεπτεμβρίου να εμβολιάζουν με την τρίτη δόση όσους Αμερικανούς ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας. 

Αρχικά, η τρίτη δόση θα χορηγείται κυρίως σε υγειονομικούς, φιλοξενούμενους γηροκομείων και ηλικιωμένους, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021. 

Όμως, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, όταν ερωτήθηκε σχετικά, είπε: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι τα δεδομένα σήμερα δεν δείχνουν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις». Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια ανά τον κόσμο, αλλά δεν πηγαίνουν στα σωστά μέρη και με τη σωστή σειρά», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, Bruce Aylward.

Και πρόσθεσε ότι οι πιο ευάλωτοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις, πριν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάρουν και τρίτη δόση. «Απέχουμε πολύ, πολύ ακόμα από αυτό», τόνισε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News