Κόσμος Παρασκευή 13/08/2021, 07:27 ΚΑΤΙΑ ΜΑΥΡΕΛΛΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο Brown: Με εμβολιασμούς άνω του 80% η έξοδος από την πανδημία

Πανεπιστήμιο Brown: Με εμβολιασμούς άνω του 80% η έξοδος από την πανδημία

Για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε πως έχουμε πετύχει την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», και να θεωρούμε πως ο ιός θα πάψει να εξαπλώνεται με φυσικό τρόπο, πρέπει να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού 80 – 90%. Ωστόσο, «όλα αυτά τα πολύ αποτελεσματικά εμβόλια έχουν συναντήσει εμπόδια» δηλώνει ο Δρ. Ασίς Τζα, «γκουρού» του θέματος και πρόεδρος του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brow .

Ο ήδη υπάρχων σκεπτικισμός έχει αυξηθεί σημαντικά, μιας και αυτοί που δίσταζαν να εμβολιαστούν τώρα σκέφτονται πως υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό ακόμα και εάν και είναι φαινομενικά προστατευμένοι απέναντί του. «Τα εμβόλια, όμως, έχουν δείξει ότι αυτές οι σκέψεις είναι λανθασμένες, και υπάρχουν τα δεδομένα τα οποία το αποδεικνύουν», δηλώνει ο Δρ. Τζά. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος τον νέο κορωνοϊό είναι 8 φορές υψηλότερος μεταξύ των ανεμβολίαστων, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι 25 φορές μεγαλύτερος. 

Σε μια συζήτηση με θέμα την μετάλλαξη «Δέλτα», την οποία ηγήθηκε η Χέλεν Μπράνσγουελ, δημοσιογράφος στο θέμα των μεταδοτικών νοσημάτων και παραβρέθηκε ο Δρ. Πώλ Όφφιτ, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια, οι ομιλητές ασχολήθηκαν με κύρια ζητήματα σχετικά με την πορεία έπειτα από την πρόσφτη παγκόσμια έξαρση των κρουσμάτων.

Ό,τι έχει να κάνει με την επιστροφή στα σχολεία, οι απόψεις συγκλίνουν. Και οι δύο επιστήμονες τονίζουν χαρακτηριστικά πως τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε σχολεία πολιτειών των ΗΠΑ οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι, μιας και αυτό δημιουργεί μια «ασπίδα ασφαλείας» γύρω από τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν υπογραμμίζουν την σημασία εμβολιασμού στα ίδια τα παιδιά, όσο στους μεγαλύτερους που τα περιβάλλουν καθώς είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Εκτός από μάσκες, δηλώνουν πως τα σχολεία θα πρέπει να εξαντλήσουν τις υπάρχουσες υποδομές προτού προβληματιστούν σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Σχετικά με το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και της επιστροφή στο γραφείο, ο Δρ. Τζά δηλώνει πως είναι ‘πλήρως νόμιμη’ η πράξη αυτή, ‘αλλά και λογική’. ‘Σκεφτείτε να επιστρέψουμε στο γραφείο όπως πριν: χωρίς μάσκα, χωρίς αποστάσεις, χωρίς τίποτα. Δεν θα αισθανόσασταν μια σχετική ανησυχία; Εγώ πάντως σίγουρα!’, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Η επιστροφή στους εργασιακούς χώρους θα γίνει σταδιακά, σύμφωνα με τους ρυθμούς της κάθε πολιτείας, και ανάλογα με την πορεία της μετάλλαξης. Η κάθε απόφαση, δηλώνει, οφείλει να συμβαδίζει με τους ρυθμούς εξέλιξης της τρέχουσας κατάστασης.

Πανεπιστήμιο Brown: Με εμβολιασμούς άνω του 80% η έξοδος από την πανδημία-1

Πανεπιστήμιο Brown: Με εμβολιασμούς άνω του 80% η έξοδος από την πανδημία-2

Ο Δρ. Τζά ανέφερε πως, ακόμα και εάν επί 4 μήνες μετά την εμφάνιση των εμβολίων επικράτησε ένας ‘παγκόσμιος ενθουσιασμός, τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι φανταζόμασταν τότε’.  Μιας και η μετάλλαξη Δέλτα φέρεται σημαντικά πιο διαφορετικά από τις προηγούμενες, μιας και δεν χρειάζεται όσο χρόνο έκθεσης στον ιό όσο οι προηγούμενες, οι κοινωνίες μας και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης – και αν δεν το έχουν κάνει ήδη, οφείλουν να αρχίσουν την αλλαγή.

Συνεχίζει λέγοντας πως, δεδομένου της πορείας της μετάλλαξης, οι ΗΠΑ έχουν μάθει ήδη πολλά από την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Επί παραδείγματι, η χορήγηση τρίτης δόσης στο Ισραήλ ανοίγει την συζήτηση για την ανάγκη ‘ανανέωσης στις δόσεις του κάθε εμβολίου’ σε κάθε ηλικία. Την ίδια στιγμή, η Ινδία απέδειξε πως οι πολίτες είναι ικανοί να αλλάξουν την συμπεριφορά τους ‘όταν όμως δουν ότι τα πράγματα είναι ήδη σκούρα’.

Ο Δρ. Όφφιτ υπολογίζει πως τα κρούσματα θα παρουσιάσουν μια ‘τρομερή αύξηση στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου’, και μετά θα μειωθούν, αλλά αυτό θα έχει διαφορετική εξέλιξη από πολιτεία σε πολιτεία. Γι’ αυτό, τονίζει πως η σημασία του εμβολίου – του κάθε εμβολίου – είναι υψηλή, και μπορεί να κάνει την διαφορά, όπως έχει κάνει ήδη σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά, δηλώνει πως ‘ο στόχος του εμβολίου είναι αυτός – να μειώσει τα κρούσματα και να αποτρέψει την ακραία έκφανση της ασθένειας που προκαλεί ο ιός’.

Η διάχυση λανθασμένων πληροφοριών είναι ακόμη ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την υγειονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων. Καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει το εμβόλιο από τα αρχικά στάδια κατασκευής του, ΄δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας’, τονίζει ο Δρ. Όφφιτ.

Οι τρείς ομιλητές, εάν και μελετητές διαφορετικών εκφάνσεων του ιδίου θέματος, εξέφρασαν την ίδια αγωνία και ανησυχία για το μέλλον. Εάν και η συζήτηση ξεκίνησε με τα ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα τα οποία προσφάτως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, κατευθύνθηκε προς τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμών που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται.

Ολοκληρώνοντας, οι δύο επιστήμονες δήλωσαν πως – δυστυχώς – ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα τα οποία θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Χωρίς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, τόνισαν πως οι ατομικές πράξεις θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη των επομένων μηνών. Η προσοχή που έδωσαν στην αξία του εμβολιασμού, καθώς και στην αποδοχή μιας διαφορετικής καθημερινότητας είναι δυο στοιχεία τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας και εμείς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News