Κόσμος Δευτέρα 9/08/2021, 09:14
ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίος επιδημιολόγος προειδοποιεί: Δεν είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

Κορυφαίος επιδημιολόγος προειδοποιεί: Δεν είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

Η πανδημία δεν πρόκειται να φτάσει στο τέλος της σύντομα, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, εκτιμά κορυφαίος επιδημιολόγος και μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς, προειδοποιώντας παράλληλα πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι ίσως ο πιο μεταδοτικός ιός που έχει υπάρξει.

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος (της πανδημίας) και αυτό δεν συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή θα διαρκέσει τόσο πολύ», δήλωσε στο CNBC o δρ. Λάρι Μπρίλιαντ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αντιμετώπισης πανδημίας, Pandefense Advisory. «Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε 200+ χώρες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νέες παραλλαγές» πρόσθεσε. Όπως παρατήρησε μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και πάνω από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% του πληθυσμού τους.

Ο επιδημιολόγος εκτίμησε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μία υπερ-μετάλλαξη, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια, είναι μικρή. Όπως είπε ωστόσο, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε αυτά τα πράγματα, είναι μία μη μηδενική πιθανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επισήμαε ακόμη πως «πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε» μία τέτοια πιθανότητα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει «να εμβολιαστούν όλοι – όχι μόνο στη γειτονιά μας, στην οικογένειά μας, στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News