Κόσμος Παρασκευή 6/08/2021, 11:00
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Είχε διαθέσει μόλις το 2% των κονδυλίων για πυροπροστασία

Τουρκία: Είχε διαθέσει μόλις το 2% των κονδυλίων για πυροπροστασία

Τα πυρά της κριτικής δέχθηκε τα τελευταία 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν αφήσει πίσω τους όχι μόνο χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και κατεστραμμένα σπίτια, αλλά και 8 νεκρούς. Σάλο έχει προκαλέσει σύμφωνα με το Reuters η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση δεν είχε δαπανήσει παρά ελάχιστα χρήματα από τον εφετινό προϋπολογισμό για την πυροπροστασία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρώτο εξάμηνο του έτους δαπανήθηκε λιγότερο από το 2% από τα 200 εκατ. λίρες (24 εκατ. δολάρια) που είχαν προβλεφθεί για project και εξοπλισμό που είναι αναγκαία για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές. Αντιθέτως στο ίδιο διάστημα η Πορτογαλία δαπάνησε 224 εκατ.ε υρώ και η κυβέρνηση της Ισπανίας εκταμίευσε 65 εκατ. ευρώ. 

Η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν αγνόησε τον κίνδυνο, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η κλιματική κρίση και ο καύσωνας μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες φωτιές. «Το υπουργείο πιάστηκε απροετοίμαστο» σημείωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Το υπουργείο δεν ήταν διαθέσιμο άμεσα για σχόλιο σε σχετικό αίτημα του Reuters. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News